artikel

Borrelgarnituur

Recepten

Het heerlijk avondje is bij uitstek geschikt voor lekkere hapjes. Tussen het uitpakken van de cadeautjes door kunnen uw klanten smullen van dit borrelgarnituur. Het zijn hartige hapjes met verrassende combinaties met als basis bladerdeeg. U kunt ze op voorraad maken (diepvries). Na het bakken laten koelen en fraai verpakt verkopen of ongebakken verkopen vanuit uw diepvrieseiland of -kast. Adviseer de klant de hapjes in een voorverwarmde oven van circa 190°C door en door heet te maken, zodat het bladerdeeg lekker krokant is en de smaak het best tot zijn recht komt. Verwarm ze niet in de magnetron, dan worden ze slap.

Borrelgarnituur

 

Het heerlijk avondje is bij uitstek geschikt voor lekkere hapjes. Tussen het uitpakken van de cadeautjes door kunnen uw klanten smullen van deze borrelgarnituur. Het zijn hartige hapjes met verrassende combinaties met als basis bladerdeeg. U kunt ze op voorraad maken (diepvries). Na het bakken laten koelen en fraai verpakt verkopen of ongebakken verkopen vanuit uw diepvrieseiland of -kast. Adviseer de klant de hapjes in een voorverwarmde oven van circa 190°C door en door heet te maken zodat het bladerdeeg lekker krokant is en de smaak het best tot zijn recht komt. Verwarm ze niet in de magnetron, dan worden ze slap.

 

 
 
RECEPT
Ingrediënten
Bladerdeeg
Diverse hartige vullingen
Geraspte kaas
Geschaafde hazelnoten/amandelen
Maanzaad/sesamzaad
Paneermeel
Paprikapoeder
Eistrijksel (bij bakken oven)
Anglaise (in de frituur)
(Anglaise is losgeklopt eiwit waaraan weinig zout en olie is toegevoegd)
 
Werkwijze
Voor hapjes in de oven (200ºC) bladerdeeg uitrollen op 1,25 millimeter dikte en voor in de frituur (180ºC) op 0,5 millimeter dikte. Met een rolverdeler afdrukken maken zodat vullingen op gelijke afstand kunnen worden verdeeld. Vullingen aanbrengen met spuitzak of in bolletjes of staafjes in diepgekoelde toestand, dat werkt makkelijker. De van vulling voorziene plak bestuiven (vernevelen) met water en de andere helft van het bladerdeeg er overheen leggen en gewenste modellen uitsteken of snijden.
 
Voor de afwerking kunnen ook verschillede mengsels worden genomen zoals paneermeel, kaas en paprika. Wilt u de smaak van oude geraspte kaas verhogen dan vermengen met gemalen Zwitserse kaas.
Suggesties hartige vullingen
* Notengehakt: gehakte walnoten en hazelnoten, zout, peper, nootmuskaat en een beetje karwijzaad
* Pikant gehakt met ui, paprika, cayennepeper, tijm, zout en peterselie (het gehakt kunt u ook wat aanmaken met soezenbeslag of ei)
* Gehakt met kaas bijvoorbeeld: 1 deel met ei aangemaakt gehakt met 2 delen gerookte ham en 2 delen cheddarkaas (kaas en ham in blokjes gesneden)
* Blokjes Danisch blue (heeft geen korsten)
* Hollandse geitenkaas met gedroogde abrikozen en honing
* Zalmmousse (met wat koksroom)
* Zalm (gekookt en gekruid)
* Krab en gehakte gember
* Garnalenragout/kippenragout/kalfsragout (kant-en-klaar)
* Ansjovisreepjes
* Leverpastei
* Ardenner ham
U kunt natuurlijk ook variëren met modelletjes, zoals lange, ronde, flap, tap of hartvormige modellen, met de aantekening dat de lange, vierkante en flapvormige modellen de minste bladerdeegrestanten geven.
U zult versteld staan wat een verrassende combinaties u met wat experimenteerwerk kunt bereiken.
 
Het voordeel van bakken in frituur:
– de vulling blijft behouden, vloeit niet uit (vooral bij zachte vullingen een voordeel)
– het hapje feuilleteert aan beide zijden mooi uit.
 

Reageer op dit artikel