nieuws

Bakkerij Van Vessem wint Groen Mug Bokaal 2018

Nieuws 616

Bakkerij Van Vessem wint de Groen Mug Bokaal 2018. Het bedrijf heeft de wisselbokaal gekregen voor zijn bijdrage aan duurzaam Haarlem.

Bakkerij Van Vessem wint Groen Mug Bokaal 2018
Eigenaar Jos Huijbregts leidt geregeld groepen rond, waarbij ook vertelt over duurzaam ondernemen. Links achterin zijn containers te zien, waarin het restbrood wordt opgeslagen. Foto: VMN

Bakkerij Van Vessem in Haarlem en omstreken, is sinds 19 februari eigenaar van de Groen Mug Bokaal 2018. Eigenaar Jos Huijbregts verzamelt al jaren oud brood in containers bij zijn bedrijf in Haarlem. Het retourbrood wordt vergist tot groen gas. Daarnaast geeft de bakkerij ook rondleidingen en organiseert het kinderactiviteiten om kennis te delen.

Op zijn site zegt de ondernemer: ‘Sinds 2005 werkt bakker Jos al aan duurzame oplossingen. Dat dit een leerproces was en is, hoeven wij je vast niet uit te leggen. Inmiddels houden wij bij alle keuzes rekening met mens en milieu: voor ons de gewoonste zaak van de (betere) wereld. Wij roepen het niet van de daken, maar stiekem zijn alle medewerkers en bakker Jos maar wat trots op het behaalde resultaat: een mooie bijdrage voor een gezonde volgende generatie.

Publieksfavoriet

Jos Huijbregts ontving de bokaal van wethouder duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema en de vorige bokaalhouder Esther Gijze, meldt de gemeente Haarlem. Gijze won eerder de prijs voor haar biologische maaltijdbox Beebos van Willem & Drees.

De bokaal is uitgereikt tijdens de netwerkbijeenkomst in Frisk aan het Spaarne. Huijbregts werd publieksfavoriet met 759 stemmen van de in totaal bijna 1.700 stemmen.

Bewust omgaan met voeding en klimaat

Volgens wethouder Sikkema helpt bewust omgaan met voeding het klimaat. ‘Bakker Jos voelt zich verantwoordelijk voor de volgende generaties. Voedsel veroorzaakt veel CO2-uitstoot bij de teelt en het vervoer.’ Daar komt volgens haar nog bij dat Van Vessem alleen pure ingrediënten gebruikt, bij voorkeur uit de streek. ‘Van Vessem is een voorbeeld voor bewoners, kinderen en andere bedrijven’, aldus de wethouder.

De Bokaal

De Groene Mug Bokaal is een wisselbokaal voor groene ondernemers. De prijs werd voor de twaalfde keer uitgereikt. Dit jaar brachten ogeveer 1.700 Haarlemmers brachten hun stem uit op hun favoriete bedrijf.

>>Lees ook: MPG on Tour haalt inspiratie in Haarlem, Heemstede en Amsterdam

>> Huijbregts vindt stakingsoproep ‘niet meer van deze tijd’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels