nieuws

Bakker Gijs Ruhof brengt Vondelspeculaas opnieuw uit

Nieuws 1869

Bakker Gijs Ruhof brengt dit jaar samen met Jonnie Boer een nieuwe koek uit Deventer op de markt. De jonge bakker (18) bedacht met Jonnie Boer een variant op de Deventer Vondelspeculaas, een bekende koek die jaren geleden in Deventer werd gebakken.

Bakker Gijs Ruhof brengt Vondelspeculaas opnieuw uit
Thérèse en Jonnie Boer en Gijs Ruhof met de Vondelspeculaas. Foto: Gijs Ruhof

Opa Frans Ruhof, die de speculaas jarenlang bakte in de voormalige bakkerij op de Zandweerd aan de Joost van den Vondellaan in de koekstad, gaf het recept door aan kleinzoon Gijs. Die liep na zijn bakkersopleiding stage bij De Librije van Jonnie en Thérèse Boer. De koek is vanaf het najaar ook bij dit sterrenrestaurant te koop, zo meldt De Stentor.

Revolution koek

De Revolution koek zoals de speculaas heet, wordt begin september gepresenteerd. Dan organiseren Jonnie en Thérèse Boer in Zwolle het Nederlandse Avant-garde Cuisine Festival ‘Chefs (R)Evolution‘.

‘Een onderdeel hiervan is de BOERenmarkt XL, waar wij met Vondelspeculaas gaan staan’, vertelt de jonge bakker. ‘Toen we Jonnie alvast lieten proeven ontstond het idee voor de Revolution koek. Hij heeft zes kruidenmelanges samengesteld, waarmee ik aan het bakken ben geslagen. Daaruit heeft Jonnie zijn favoriet gekozen.

Jonnie Boer koos na verschillende experimenten van Ruhof de variant met de beste kruidenmelange. Ruhof omschrijft deze als kruidig en anijsachtig.

Reageer op dit artikel