nieuws

Jorisbrood verkast van garage naar paardenstal kazerne

Nieuws 852

Joris van Voorthuizen en Anne-Marie van de Voort van Jorisbrood beginnen in 2019 een ambachtelijke bakkerij in een oude paardenstal op het kazerneterrein in Ede. Daartoe hebben de ondernemers een koopcontract met de gemeente getekend.

Jorisbrood verkast van garage naar paardenstal kazerne
De schets van een deel van het kazerneterrein waar de bakkerij moet komen. Illustratie: Projectbureau Veluwse Poort

Jorisbrood gaat zich vestigen op kazerneterrein Maurits-noord. Bakker Joris van Voorthuizen werkt nu nog vanuit zijn tot bakkerij omgebouwde oude garage in het buitengebied van Lunteren. Een van de voormalige paardenstallen op het kazerneterrein wordt omgebouwd tot een ambachtelijke bakkerij. Het is de bedoeling dat de bakkerij in de eerste helft van 2019 open gaat.

Jorisbrood zonder toevoegingen

Jorisbrood is de naam van een bakkerij in Lunteren. De ondernemers Joris van Voorthuizen en Anne-Marie van de Voort bakken zuurdesembroden op ambachtelijke manier zonder kunstmatige toevoegingen. Ze zien het uitdragen van het belang van gezond voedsel en daarmee het bevorderen van een gezonde leefstijl als een van hun missies.

In de voormalige paardenstal wil Jorisbrood een ambachtelijke bakkerij vestigen in combinatie met een horecadeel waar broodjes en koffie geserveerd worden. Verder komt in het pand een kaasmakerij, de woning voor het gezin van de initiatiefnemers en ruimte voor workshops. Behalve broodproducten zullen in de bakkerijwinkel onder andere ook de ambachtelijke kazen verkocht worden.

Zorgen voor levendigheid op kazerneterrein

Het college van B&W is blij met de komst van Jorisbrood naar de kazerneterreinen, ‘Het is een mooie aanvulling op datgene wat er al is en nog komt. Het past bij onze ambities op het gebied van food, maar het zorgt zeker ook voor de nodige levendigheid’, aldus wethouder Weijland op de site Projectbureau Veluwse Poort, dat het terrein ontwikkelt.

De opdracht is verbinding

De opdracht is dat het gebouw en de omgeving een bijzondere plek wordt voor ontmoeting en verbinding. De gemeente heeft in overleg met Jorisbrood en het MHIP een inrichtingsplan gemaakt voor de buitenruimte waarbij nadrukkelijk de samenhang tussen de twee initiatieven wordt gezocht.

Wie is Joris?

Joris van Voorthuizen.
Foto: eigen foto

Joris van Voorthuizen is in 1971 geboren in Lunteren in De Gelderse Vallei. Op de site van Jorisbrood doet hij zijn carrière uit de doeken. ‘Als echte buitenjongen en afstammeling van de bakkers- en houthakkersfamilie Van Voorthuizen verraste ik met een carrière in het bedrijfsleven. Via Vodafone, KPN en omzwervingen in Brussel en Maastricht ben ik in 2010 teruggekeerd naar mijn roots in Lunteren. En dan bedoel ik ook echt mijn roots.’

Die wortels stammen uit 1880 toen het bakkersleven van zijn voorouders begon. Opa Teunis was de laatste bakker in de familie.

Van Voorthuizen is een groot voorstander van lekker, gezond en uitgefermenteerd eten; omwille van de smaak van het brood en de gezondheid van de mens. ‘Ik zette 2010 de eerste stappen in deze voor mij nieuwe sector op boerderij van mijn schoonfamilie, de makers van de beroemde Remeker kaas. Daarna heeft meesterbakker René van der Veer van De Veldkeuken mij het ambacht van zuurdesembakker bijgebracht.’

Bakkerij in oude garage

Sinds 2015 heeft Van Voorthuizen zijn bakkerij in een oude garage in Nederwoud bij Lunteren.  In de bakkerij draait alles om natuurlijke smaakontwikkeling. ‘Goede voeding is cruciaal voor een aangenaam en gezond leven’, zegt hij. Alle broden worden met de hand gevormd en gebakken op een stenenvloer.

Reageer op dit artikel