nieuws

Banketbakker van nieuwjaarsrolletjes Vegter is failliet

Nieuws 1958

Banketfabriek Jac. Vegter in Hoogezand is failliet. Dat meldt RTV Noord. Vegter is de maker van de Vegter’s Rolletjes en de Vegter’s Knijpertjes.

Banketbakker van nieuwjaarsrolletjes Vegter is failliet
De fabrikant van de nieuwjaarsrolletjes Vegter is failliet. Foto: Vegter

Het bedrijf is de enige fabriek in Nederland die de ‘nieuwjaarsrolletjes’ maakt. De banketbakker produceert in december traditiegetrouw miljoenen opgerolde wafeltjes, die vooral in het noorden en oosten van het land worden gegeten. Ook worden grote partijen verscheept naar ‘emigrantenlanden’ als Australië, Canada en de VS. Het is traditie de rolletjes, gevuld met slagroom, te eten op nieuwjaarsdag, als symbool van het nieuwe jaar.

Duitse afnemer kwijt

Curator Pieter Lettinga liet RTV Noord weten dat de schuld van Vegter’s ongeveer anderhalf miljoen euro bedraagt. ‘De oorzaak is dat Vegter een contract met een grote Duitse afnemer is kwijtgeraakt. Dat scheelt een enorme hap uit de omzet.’

Er werken momenteel 24 vaste medewerkers bij Vegter in Hoogezand en daar bovenop nog eens 15 uitzendkrachten. Voor het faillissement was er al belangstelling voor een overname van het bedrijf. ‘Die belangstelling is er nog steeds’, stelt Lettinga. ‘Dus ik houd goede hoop.’

Marge op koekjes is klein

Vegter maakt behalve wafeltjes en rolletjes ook andere koekjes. ‘De rolletjes en wafeltjes zijn hier en in Twente bekend, maar onder de rivieren niet. Gedurende het hele jaar maakt Vegter andere koekjes. Daarop is de winstmarge heel klein door grote internationale concurrentie. Als je dan een Duitse afnemer kwijtraakt, heb je een probleem’, staat te lezen op de site van de omroep.

Sluiskade

De historie van de banketfabriek Jac. Vegter gaat terug tot 1874. Sinds dat jaar is de fabriek gevestigd aan de Sluiskade in Hoogezand. Het bedrijf werd opgericht door Gerrit Vegter. Onder zijn kleinzoon Gerrit werd in 1932 de eerste wafelmachine geplaatst, om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Pas na 1968, toen Jacobus Vegter de zaak overnam, werd er een manier en machine bedacht waarmee de wafeltjes automatisch konden worden opgerold.

Recordjaar

In 2008 bereikte Vegter een recordjaar. De fabriek produceerde toen 25 miljoen nieuwjaarsrolletjes. In 2012 werden de rolletjes bovendien geëxporteerd naar China.

Reageer op dit artikel