nieuws

Iris Kleinjan wint Skills Heroes patisserie

Nieuws 157

Nederland is 35 jonge vakkampioenen en –teams rijker. 315 mbo’ers lieten zich van hun beste kant zien tijdens Skills The Finals, het nationaal kampioenschap van Skills Heroes, dat van 16 t/m 18 maart in RAI Amsterdam plaatsvond. Skills Heroes zijn mbo-vakwedstrijden, variërend van autotechnicus tot bloembinden. Iris Kleinjan van het Albeda College won in de categorie patisserie. Doel van deze wedstrijden is om aanstormend vaktalent een podium te geven en beroepsonderwijs naar een hoger niveau te tillen.

Iris Kleinjan wint Skills Heroes patisserie
Skills Heroes

‘Het was een geweldige ervaring. Ik had nooit durven dromen dat ik eerste zou worden. Als thema had ik Alice in Wonderland gekozen en ik heb onder andere een sprookjesboom van chocola gemaakt en een taart in de vorm van een wijzerplaat. Ik ben heel tevreden over wat ik heb neergezet. De jury was vooral enthousiast over de binnenkant van mijn taartje, waarvan alle verschillende laagjes zijn gelukt: citroenbavaroise, frambozenconfiture, plakje kapselcake, vanillemousse, pistacheschuimlaagje en de bodem van pistachedeeg. Echt een eer dat ik ben gekozen, want de juryleden werken allemaal bij hele goede patissiers. Mijn droom is later zelf een kleine banketbakkerij te hebben’, vertelt Iris Kleinjan.

Uitdaging

‘Studenten van nu hebben meer prikkels en uitdaging nodig’, zegt leraar van het jaar Merel Brugman. ‘Vakwedstrijden bieden mbo’ers een extra uitdaging in het onderwijs. Het is dan ook erg goed dat deze onderdeel zijn van het lesprogramma. Tijdens de finales heb ik meegelopen met de jury van Grafisch Ontwerper en zelf gezien met welke motivatie en gedrevenheid al die finalisten bezig zijn het beste uit zichzelf te halen. Deelnemen aan vakwedstrijden geeft ook een enorme boost aan het mbo. Dat is alleen maar positief.’ Jan van Zijl, voorzitter van WorldSkills Netherlands beaamt dit: ‘Ruim 6000 mbo-studenten van 56 mbo-scholen deden mee aan de voorrondes van deze Skills Heroes editie. Daar zag je al studenten die tot het uiterste voor hun vak willen gaan. Uiteindelijk bereikten 315 mbo’ers de finales in Amsterdam. En daar was het echt topsport om een gouden medaille te veroveren.’ Naast de finalewedstrijden in de RAI werden de afgelopen weken nog 13 finales op schoollocaties gehouden, waaraan ruim 100 finalisten meededen.

WK 2017 Abu Dhabi

Skills Heroes geeft de Nederlandse kampioenen een impuls in hun talentontwikkeling. ‘Ik neem hier zo veel uit mee: meer focus en zelfvertrouwen. Heb samen met mijn begeleider maanden hard gewerkt en goed geluisterd naar de aanwijzingen. Afgelopen dagen steeds scherp gebleven en dit is het resultaat: goud!’, aldus Jade Jury van ROC van Amsterdam, winnaar hotelreceptionist. Meerdere winnaars kunnen zich plaatsen voor een volgende uitdaging: WorldSkills 2017, het WK voor beroepen. Dit event vindt plaats van 14 t/m 19 oktober in Abu Dhabi, de Verenigde Arabische Emiraten. Zo’n 1.300 jongeren tot 25 jaar nemen het daar op tegen vakgenoten uit 58 landen. Binnenkort wordt bekendgemaakt welke Nederlandse winnaars naar het WK gaan.

WorldSkills Netherlands

Met Skills Heroes benadrukt WorldSkills Netherlands, de mbo-scholen, brancheorganisaties en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het belang van vakmanschap. Naast Skills Heroes organiseert WorldSkills Netherlands ook vakwedstrijden voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool (Skills Juniors) en vakwedstrijden voor vmbo’ers (Skills Talents). WorldSkills Netherlands begeleidt ook Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen.

Top 8 patisserie

Bekijk hieronder de top 8 patisserie:

1. Iris Kleinjan – Albeda College – 535 punten
2. Anne Overmeer – ROC van Amsterdam – 528 punten
3. Bas van Tessel – ROC van Amsterdam – 526 punten
4. Michaï Mucharowski – ROC West-Brabant – 520 punten
5. Bas Klarenbeek – ROC Horizon College – 490 punten
5. Maaike van den Berg – Albeda College – 490 punten
7. Claudia Spit – ID College – 461 punten
8. Niels Sloterdijk – ROC van Twente – 451 punten

Reageer op dit artikel