nieuws

Wetenschappelijke wereld roept op meer volkoren te eten

Nieuws

De wetenschappelijke bewijzen dat volkorengranen een positief effect hebben op onze gezondheid stapelen zich op. Een groep van 29 voedingswetenschappers vanuit de hele wereld – verenigd in het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC) – roept om die reden dan ook op om meer producten te eten met volkorengranen.

Wetenschappelijke wereld roept op meer volkoren te eten

Uit het onderzoek is gebleken dat vaker volkoren eten direct samenhangt met een lager sterfterisico, minder kans op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas, en mogelijk dikke-darm-kanker.

Ook wordt beschreven dat de vezels uit graan nog meer bewezen positief effect hebben op de gezondheid dan de vezels uit groenten en fruit.

Professor Fred Brouns van de Universiteit Maastricht, een van de sprekers van het ICQC symposium, zegt dat ook in Nederland nog veel producten het predicaat ‘volkoren’ mogen claimen, terwijl dat er nauwelijks in zit. ‘Dat moet worden aangepakt’, aldus Brouns.

Volkorenbrood grote kans voor de bakker

In Nederland is volkorenbrood vastgelegd in de wet. Daarmee weet de consument altijd zeker dat het is gemaakt van alleen maar volkorenmeel. Dit in tegenstelling tot veel andere volkorenproducten zoals pasta of crackers. Voor de bakker biedt dit volgens David de Bruijn van het NBC in Wageningen een grote kans om zich met volkorenbrood te onderscheiden ten opzichte van andere producten.

Consumenten communicatie

‘Het Nederlands Bakkerij Centrum zal de wetenschappelijke oproep uiteraard ook via het online platform www.brood.net communiceren’, laat De Bruijn weten. ‘De website en de sociale media van brood.net bereiken jaarlijks miljoenen consumenten.’

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels