nieuws

Cybercriminaliteit treft een op vijf Nederlandse bedrijven

Nieuws 842

Cybercriminaliteit komt volgens de NBOV ook steeds meer voor in het MKB. Een op de vijf bedrijven met minstens tien werknemers heeft in 2016 te maken gehad met de gevolgen van een cyberaanval.

Cybercriminaliteit treft een op vijf Nederlandse bedrijven
Foto: Flickr

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat 20 procent van de bedrijven met minstens tien werknemers vorig jaar te maken heeft gehad met een cyberaanval, meldt Nu.nl. In de helft van de gevallen moesten bedrijven kosten maken om de schade na een aanval van buitenaf te verhelpen. Het ging dan vooral om cybercriminaliteit in de vorm van uitval of vernietiging van data. Onthulling van gegevens door cybercriminelen komt minder vaak voor en kost bedrijven in materieel opzicht ook meestal niets.

Test gratis de veiligheid van uw website

Cybercriminelen weten de weg naar het MKB steeds beter te vinden, merkt de NBOV. De criminelen maken misbruik van zwakke plekken in websites en een aantal bakkers heeft al moeten betalen om weer toegang te krijgen tot hun eigen gegevens. Dit is te voorkomen met gratis scan.

De Ministeries van Economische Zaken en Veiligheid en Justitie zijn in samenwerking met TNO en MKB-Nederland een campagne gestart: Veilig online ondernemen. De scan voor het bedrijfsnetwerk en de website wordt uitgevoerd door Threadstone Cyber Security en kost normaal gesproken € 300. De scan is minder dan drie minuten werk en binnen 24 uur worden de gevonden kwetsbaarheden gerapporteerd.

Uw systeem wordt niet gehackt, er wordt gezocht naar mogelijke veiligheidsproblemen en checkt of u goed bent voorbereid op cybercriminaliteit. Met dit rapport kunt u of kan uw IT-leverancier aan de slag om de veiligheid te verbeteren.

Reageer op dit artikel