nieuws

Fout ei in bakkerijproducten lijkt mee te vallen

Nieuws 1713

De NVWA onderzoekt in welke voedingsmiddelen eieren zijn gebruikt waar mogelijk fipronil in zit. Volgens het NBC valt het risico voor de bakkerij mee.

Fout ei in bakkerijproducten lijkt mee te vallen

Eieren worden verwerkt in tal van producten, waaronder mayonaise, kant-en-klaar maaltijden, ijs, brood, banket, kroketten, pasta, pannenkoeken, ontbijtgranen en chocolade.

Waarschuwing

De inspectiedienst waarschuwt consumenten om eieren waar een te hoog fipronil-gehalte in zit met bepaalde codes erop niet te eten. Het gaat om witte eieren van 1 producent met de code 2-NL-4015502. Het fipronil-gehalte in deze eieren is dusdanig hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren. Pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk fipronil is gebruikt zijn onderzocht, is duidelijk of de eieren helemaal veilig zijn, zei de tweede man van de NVWA dinsdagavond in Nieuwsuur.

Onderzoek

Tegen het weekeinde zijn de onderzoeken van de bijna tweehonderd verdachte bedrijven klaar, denkt Freek van Zoeren. ‘Als iemand zegt: ik kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden’, zei de plaatsvervangend inspecteur-generaal van de dienst.

Volgens Eric Hubers van de vakgroep pluimveehouderij van land- en tuinbouworganisatie LTO is die waarschuwing ‘verschrikkelijk en totaal onnodig. In de winkels liggen nu alleen maar eieren die niet geblokkeerd zijn. Alle eieren die nu naar de winkels gaan zijn 100 procent vrij van het middel’, zei hij woensdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Codes

Eerder op de dag voegde de NVWA nog eens zeventien codes toe aan de lijst van eieren met een te hoog gehalte van het verdelgingsmiddel fipronil. Op die lijst staan nu 27 codes van eieren die niet veilig zijn voor kinderen.

Bekijk hier de lijst met eicodes van eieren met te hoog fipronilgehalte

NBC adviseert extra check

Het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen (NBC) raadt aan de eieren te controleren die op voorraad staan, met de coderingen gegeven op de NVWA site. Goed om te weten is dat op de plaats waar in de code een X staat, ieder cijfer kan staan. ‘Indien u met fipronil besmette eieren heeft, mag u deze niet gebruiken’, aldus NBC.

Beko Groothandel meldt op zijn site verklaringen van de leveranciers van eieren aan het concern. De leveranciers  Weko, Eicom en Frisian Egg verklaren geen eieren te hebben geleverd waar bij de productie friponil is toegepast.

Vooralsnog lijkt het safe

Uit een eerste risico inschatting voor bakkerijproducten – uitgevoerd door FNLI in samenwerking met NVB – blijkt dat de besmetting met fipronil in het ei wel heel hoog moet zijn wil het in verwerkte producten tot problemen leiden. Voor bakkerijproducten lijkt er – met de informatie nu beschikbaar – geen gevaar voor de volksgezondheid te zijn.

‘Mocht in de komende dagen duidelijk worden dat er wel dermate hoge fipronilwaarden worden gevonden dat het bewerkte bakkerijproducten met ei tot een risicogroep maakt, dan zal het NBC aan de bel trekken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel