nieuws

Fipronil-affaire neemt grote vormen aan

Nieuws 788

Twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend zijn donderdag opgepakt in het strafrechtelijk onderzoek naar de fipronil-affaire.

Fipronil-affaire neemt grote vormen aan

De twee zijn opgepakt in verband met de fipronil-affaire. Ze worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de leverantie of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen, aldus het ANP. Daarnaast worden zij verdacht van het voorhanden hebben van een verboden middel.

Gefingeerde naam

Volgens De Telegraaf kocht de bloedluisbestrijder Chickfriend zijn vaste Belgische leverancier Poultry-Vision bewust een middel dat volgens bronnen het verboden gif fipronil bevatte. De twee bedrijven zouden het bestrijdingsmiddel op facturen de bedachte naam ‘fypro-rein’ hebben gegeven.

Openbaar Ministerie

De twee zijn opgepakt door de inlichtingen- en opsporingsdienst van de NVWA onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) in het onderzoek naar de fipronil-kwestie. Acht locaties in Nederland zijn donderdag doorzocht, waaronder de woningen van de twee aangehouden mannen uit Barneveld en Zaltbommel.

België ook betrokken

Het onderzoek richt zich ook op België, daar zijn eveneens diverse doorzoekingen geweest. Het onderzoek is een gecoördineerde actie van de Nederlandse en Belgische opsporingsdiensten.

Het Nederlandse onderzoek richt zich op Chickfriend, de Belgische toeleverancier Poultry-Vision en een bedrijf uit Nederland dat vermoedelijk samenwerkte met de Belgische toeleverancier. De advocaat van Poultry-Vision was donderdag niet beschikbaar om een reactie te geven.

Beslaglegging

Naast de woningen van de twee opgepakte bestuurders, zijn ook doorzoekingen gedaan in onder meer Bergen op Zoom, de omgeving van Uden en Ede. Er zijn behalve administratie ook waardevolle goederen zoals auto’s, banktegoeden en onroerend goed in beslag genomen.

Engeland meldt zich

Ook in Groot-Brittannië zijn vermoedelijk 700.000 fipronil-eieren op de markt gekomen. De Britse toezichthouder FSA ( Food Standards Agency) meldt dat het aantal geïmporteerde eieren dat afkomstig is uit pluimveebedrijven die in verband worden gebracht met het schandaal, fors hoger ligt dan eerder werd gedacht.

Minder gevaar door vermenging

De FSA benadrukt dat er geen reden is tot onrust. ‘Hoewel de eieren met fipronil-residu in sommige Europese landen zijn verkocht als verse eieren, is dat in het Verenigd Koninkrijk niet het geval’, aldus de toezichthouder. ‘Veel eieren zijn gemengd met eieren die niet van betrokken boerderijen komen, dus het aanwezige fipronil-residu zal ernstig verdund zijn.’

Een aantal producten waar de eieren in zijn verwerkt, is volgens de dienst vermoedelijk al geconsumeerd. Producten die nog wel in de schappen liggen worden teruggehaald. Dat gebeurt volgens de FSA niet vanwege zorgen over de voedselveiligheid, maar omdat fipronil niet aanwezig mag zijn in ‘voedselproducerende dieren’.

Lees ook:

‘Nederland wist veel eerder van ei-affaire’

Brussel wil samenwerking in eiercrisis, geen ‘blame game’

Reageer op dit artikel