nieuws

Conclusies test Consumentenbond wankel

Nieuws 1499

De conclusie van de Consumentenbond dat het beste brood van de bakker komt na een proef met volkorenbrood, lijkt wankel. In de top-vijf staan immers drie industriële bakkers. Ook zijn kanttekeningen te plaatsen bij de beoordeling op het vezelgehalte en op smaak.

Conclusies test Consumentenbond wankel
De kop boven het artikel in de Consumentengids.

Het is de vraag wat de waarde is van de test van de Consumentenbond naar volkorenbrood. De bond baseert zich op een panel van 44 mensen.

‘Het is mooi om te lezen dat er aandacht is voor volkorenbrood, maar de proef heeft naar onze mening nauwelijks waarde’, zegt directeur Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB). ‘Het is een onderzoek naar de smaak en kwaliteit van brood op basis van een panel van 40 mensen. Dat is niet representatief te noemen als je dat vergelijkt met de 17 miljoen Nederlanders.’

Geen kennis

Kannegieter noemt het mooi om te zien dat er drie industriële bakkers in de topvijf staan: ‘Dat is overeenkomstig de kwalitatieve slagen die de laatste jaren in de industriële bakkerijen van Nederland zijn gemaakt.’

Tegelijkertijd maakt dit duidelijk dat de conclusie van de bond dat het beste brood van de bakker komt, niet klopt. Kannegieter: ‘Van de top-vijf zijn er drie immers industriële bakkers. Dit geeft blijk van het feit dat de Consumentenbond geen kennis heeft van de bakkerijmarkt in Nederland.’

Smaak is vrij neutraal

Bakkerijtechnoloog Piet Sluimer plaatst kanttekeningen bij de beoordeling op smaak, die in de test worden aangehaald. ‘Het panel dat de broden heeft beoordeeld, scoort op de smaak van brood. Ik denk, weet vrijwel zeker, dat dit in feite wat anders is. Basislevensmiddelen, zoals brood, rijst, aardappelen, pasta, hebben een vrij neutrale smaak. Dat is vermoedelijk de oorzaak dat we ze dagelijks kunnen blijven eten, zonder dat ze vervelen.’

Veel belangrijker zijn volgens Sluimer de kauweigenschappen. Bij brood zijn daarbij de kruimeligheid en veerkracht van de kruim belangrijk, en de taaiheid  van de korst. ‘Natuurlijk speelt smaak wel een rol, maar bij de meeste soorten is dat per soort vrijwel gelijk.’

Verschil in vezelgehalte

Wat verder sterk opvalt is het verschil in vezelgehalte. ‘Dat is kennelijk geanalyseerd, maar is als waardeoordeel van het panel gepubliceerd. In volkorenmeel moet de samenstelling gelijk zijn aan die van de tarwekorrel.

Dat volkorenbrood als gezonder wordt gepresenteerd, snijdt volgens Sluimer weinig hout. ‘Als je voldoende groente en fruit eet, is de bijdrage van de vezels in volkorenbrood verwaarloosbaar. De laatste tijd merk ik dat juist weer meer de nadruk op het volledige dieet wordt gelegd.’

Aanleiding voor de proef

Aanleiding voor de test van de Consumentenbond is de conclusie van het Nederlands Bakkerij Centrum dat begin dit jaar concludeerde dat volkorenbrood de meest gegeten broodsoort in Nederland is. ‘Tijd om uit te zoeken waar je dat brood het best kunt kopen’, schrijft de bond: ‘We kochten (fijn) volkorenbrood bij supermarkten en landelijke en grote regionale bakkersketens. ls er verschil tussen brood van de supermarkt en de bakker? Nogal, oordeelt het smaakpanel van 44 proevers. De lekkerste broden in deze test komen van de bakker.’

 

Reageer op dit artikel