nieuws

NBC zet vraagtekens bij Israëlisch broodonderzoek

Nieuws 118

Het Nederlands Bakkerij Centrum plaatst vraagtekens bij het onderzoek van het Weizman Instituut in Israël naar de gezondheidseffecten van witbrood en van bruinbrood. Volgens het NBC is het onderzoek te kleinschalig om de conclusie te trekken dat de een baat heeft bij wit en de ander bij volkoren.

NBC zet vraagtekens bij Israëlisch broodonderzoek
NBC en Voedingscentrum plaatsen vraagtekens bij onderzoek. Foto: Pixabay

Witbrood zou voor sommige mensen gezonder zijn dan volkoren, zo laten de onderzoekers weten. Zij baseren zich op een nieuwe studie waaruit dit zou moeten blijken. ‘Deze bevinding gaat in tegen de aanbevelingen van het Voedingscentrum en andere voedingsautoriteiten. Hoe zit het nu?’, aldus het NBC.

Kleine groep onderzocht

Volgens het Wageningse instituut valt op dat de studie is uitgevoerd met slechts 20 proefpersonen die gedurende 1 week een witbrood of volkoren desembrood te eten kregen. En omgekeerd. Vervolgens keken de onderzoekers naar het effect op bijvoorbeeld cholesterol, enzymactiviteit en andere markers in het lichaam.

Bij deze metingen konden de onderzoekers bijna geen verschil vinden. Wat ze wel zagen was dat gemiddeld over alle proefpersonen witbrood een snellere stijging van de suikerspiegel gaf dan volkorenbrood.

Volkoren geeft koolhydraten langzamer af

Dat is volgens NBC goed te verklaren. ‘De koolhydraten in volkoren worden namelijk langzamer afgegeven aan het bloed, door de vezels in volkoren. Keken de onderzoekers echter naar de situatie van individuele proefpersonen, dan bleek dat bij sommige mensen de suikerspiegel na wit brood minder snel steeg dan bij volkorenbrood. Daar zijn diverse media op ingesprongen.’

Dergelijke grote concludies kun je uit dit onderzoek niet trekken, vindt het NBC. ‘Wij zijn van mening dat de studie daarvoor te klein is en statistisch onvoldoende onderbouwd’, zegt communicatie adviseur Jenneke van Elderen.

Ook het Voedingscentrum heeft zijn bedenkingen en stelt dat de studie ‘zeer weinig zeggingskracht’ heeft.

Lees ook: Darmflora bepaalt of wit of volkoren gezonder is

Reageer op dit artikel