nieuws

Dutch Quinoa Group groeit verder

Nieuws 128

De Dutch Quinoa Group groeit verder. De telersgroep wil naar meer schaalgrootte en kijkt naar afzet in andere Europese landen.

Dutch Quinoa Group groeit verder
Dutch Quinoa wordt onder meer in Brabant geteeld. Foto: DQG

De in Nederland geteelde quinoa wordt geleverd aan onder meer bakkerijen en is onder de naam Lola Quinoa verkrijgbaar in de supermarkt.

Bakmixen

DQG levert aan bakkerijen en producenten van bakmixen enkelvoudige quinoa ingrediënten zoals volkoren zaden, getoaste zaden, gepofte zaden, volkoren meel en volkoren vlokken. Diverse bakkers ontwikkelden hiermee inmiddels eigen bakmixen met 20 tot 30 procent quinoameel en getoaste zaden.

Het meel kan als ingrediënt voor glutenvrije brood-  en banketproducten worden ingezet. Met 10 tot 30 procent aandeel voldoet quinoameel  aan de productsamenstelling voor brood met quinoa. Het graan wordt in bakkerswinkels ook voor losse verkoop op de toonbank gezet als thuisbakmix en als alternatief ontbijt- of lunchprodukt. DQG breidde onlangs het assortiment uit met nieuwe producten waaronder Presco Dutch Quinoa (gepofte quinoa) dat samen met Unicorn Grain Speciliaties is  ontwikkeld.

Naar meer teelt

Dutch Quinoa Group werkt samen met Wageningen University&Research en een groep van rond veertig akkerbouwers verspreid over Nederland. De afgelopen jaren teelden zij gemiddeld 400 ton quinoa. Het streven is om dit de komende jaren door te ontwikkelen voor meer biodiversiteit en een gezonder en gevarieerder voedingspatroon. Quinoa uit Noord-West Europa wordt ook geteeld door partners van DQG in België, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Spanje. In totaal komt er momenteel jaarlijks zo’n 5000 ton quinoa beschikbaar.

Quinoazaad is zeer voedzaam, glutenvrij en heeft een lage glycemische index. Het zaad bevat hoogwaardige eiwitten, is rijk aan vezels en mineralen als ijzer, magnesium en fosfor. Lokaal geteelde quinoa geeft het voordeel van flexibele leveringscondities en naleving van lokale kwaliteitsstandaarden. Daarnaast selecteert WUR quinoa rassen die goed passen in het Europese smaakpalet en hoog in voedingswaarde zijn.

Reageer op dit artikel