nieuws

Half miljard EU-steun voor boeren

Nieuws

De Europese Commissie stelt 500 miljoen euro beschikbaar voor steun aan boeren. Dat blijkt uit een pakket voorstellen die EU-commissaris Phil Hogan (Landbouw) maandag in Brussel presenteerde aan de EU-ministers van Landbouw.

Half miljard EU-steun voor boeren
RIJSWIJK – Papiergeld en muntgeld in portemonnee. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

150 miljoen daarvan is bedoeld als steun om de melkproductie op vrijwillige basis met 5 tot 25 procent te reduceren. Van de resterende 350 miljoen is bijna 23 miljoen euro voor Nederland beschikbaar, dat het bedrag net als de andere lidstaten zelf mag aanvullen tot het dubbele. Nederland mag die landbouwmiljoenen aanwenden in de sectoren waar de regering dat nodig vindt, bijvoorbeeld in de varkensvleessector.

‘Dit is ons antwoord op de huidige enorme prijsdruk’, zei Hogan. ‘Ons einddoel is het broodnodige herstel van de prijzen die de boeren betaald krijgen, zodat ze van hun werk kunnen leven.’

Structurele verbeteringen

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) reageert positief op de maatregelen. ‘Melkvee- en varkenshouders hebben al lange tijd problemen met de werking van de markt. Met dit pakket worden landen geholpen de overproductie op de zuivelmarkt structureel te reduceren en de versterking van de varkenshouderij ter hand te nemen. De 23 miljoen euro die Nederland ontvangt wil ik ter ondersteuning van structurele verbeteringen inzetten.’

Ook de overkoepelende Europese landbouworganisaties Copa en Cogeca reageren overwegend positief.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels