nieuws

Prinses Beatrix opent Molen De Hoop in Oldebroek

Nieuws 15

Prinses Beatrix opent woensdag 21 september de gerestaureerde Molen De Hoop en bijgebouwen in Oldebroek. De openingsceremonie vanochtend is voor genodigden, vanmiddag tussen 13.30 en 16.00 uur is de molen geopend voor andere belangstellenden.

Prinses Beatrix opent Molen De Hoop in Oldebroek
Foto: Stichting Molen De Hoop

De prinses verrichtte de opening door een zak graan op te takelen. Dat gebeurde onder grote belangstelling van genodigden.

Prinses Beatrix verricht de openingshandeling van de gerenoveerde molen. Foto: Molen de Hoop

Prinses Beatrix verricht de openingshandeling van de gerenoveerde molen.
Foto: Stichting Molen de Hoop

‘Aan de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek staat sinds 1853 Molen De Hoop. De molen was vanaf de start de kern van alle bedrijvigheid op het terrein, namelijk de lokale functie van een korenmolen, malen, pellen en slaan’, aldus de Stichting Molen De Hoop op haar website. ‘In de loop van de volgende eeuw zijn de activiteiten in en rond de molen uitgebreid naar veevoederbedrijf en later opgeschoven naar een maal- en mengbedrijf.’

Marginale proporties

De molen van Oldebroek is volgens de stichting ‘in de verdrukking geraakt toen het maal- en mengbedrijf groeide en met zijn tijd meeging in de tweede helft van de 20e eeuw’. De bedrijfsactiviteiten als malerij zijn in de huidige tijd teruggebracht tot marginale proporties. Dat betekent dat er ruimte is ontstaan om de monumentale molen in ere te herstellen.
Het doel is om de molen weer maal- en mengvaardig te maken, waarbij een oud ambacht zijn duurzame waarde kent in de huidige tijd. Enkel en alleen het herstel van een monument is geen doel op zich. Wij zoeken naar wat nu nuttig, bruikbaar en interessant is omdat de stichting ervan overtuigd is dat dat alleen duurzame overlevingskansen heeft. Zo werkt beheer en behoud van cultureel erfgoed. Niet alleen conserveren maar vooral doorleven, toekomst creëren.’

Jonge, enthousiaste ploeg

De molen wordt momenteel gedraaid door vier molenaars. Een gediplomeerd molenaar en drie molenaars in opleiding. De stichting: ‘Het is een jonge, enthousiaste ploeg molenaars – drie zijn er jonger dan 30 jaar – waaronder de jongste kleinzoon en een ander een achterkleinzoon van Gerrit Blaauw Hzn.’ De restauratie is onder meer tot stand gekomen door giften van de BankGiroLoterij, het Prins Bernard Cultuurfonds, Gravin van Bijlandt, Ir. van de Zee, het Rabofonds en enkele lokale betrokkenen.

Reageer op dit artikel