nieuws

Trammelant Haarlemmerbuurt om zonweringen

Nieuws 29

Op de Haarlemmerdijk en in de Haarlemmerstraat in Amsterdam bestaat onenigheid tussen ondernemers en stadsdeel Centrum. Het stadsdeel heeft de aanval ingezet op een aantal zonweringen in de straat. Onder meer Zoet & Hartig en Keurslagerij Pouw lijken de dupe.

Trammelant Haarlemmerbuurt om zonweringen
De Telegraaf pakt groots uit met het beleid van het stadsdeel.

De Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk zijn de afgelopen decennia flink opgeknapt en door de ondernemers tot bloei gebracht. Daarbij hoort ook de aankleding van de gevels van de winkels, waarvan de gemeente nu vindt dat een aantal zonweringen weg moet, zo meldt De Telegraaf.

Ook Hart van Nederland besteedt aandacht aan de kwestie.

Monumentaal

De in twee panden gevestigde kinderspulletjeswinkel Teuntje had er vorig jaar al gedoe over met de gemeente. Bij het ene pand moest de markies weg; bij de andere mocht de markies blijven. Reden van het verschil: het ene pand is een monument en de andere niet. Bij boekhandel de Dolfijn mag de markies blijven.

Keurslager en Zoet & Hartig

Bij Keurslager Pouw aan de overkant moet het zonnescherm weer weg. De slager is erdoor van slag. ‘Van de gemeente krijg je brieven waar je niks van begrijpt. Ik heb er mensen met verstand van zaken moeten bij halen. Dat zonnescherm heb ik absoluut nodig om warmte en licht uit mijn winkel te halen. Het draagt geen enkel doel als het zonnescherm weggaat.’

Triest hoogtepunt lijken de acties van handhavers bij chocolade- en taartjeswinkel Zoet & Hartig. Bij Zoet & Hartig haalt de hele buurt zijn taartjes. Het heeft de rol overgenomen van patisserie Beune die zes jaar geleden zijn deuren sloot. Ondernemer Marco Groenewegen is ten einde raad. De meterkast moet ineens brandwerend worden gemaakt. En ook hier moet de markies weg. ‘Met dagelijks 8 uur de brandende zon op de winkelruit is dat toch niet te doen. Ik verkoop hier bederfelijke waar.’

Gevelbankje eerder mikpunt

Vorig jaar was de zaak ook al het mikpunt van de handhavers. Zo mocht in 2015 het gevelbankje niet. Daarnaast moest het aantal stoelen en tafels teruggebracht worden. Bij een zogeheten mengformule mag 20 procent van de oppervlakte worden gebruikt voor het neerzetten van tafels en stoeltjes. ‘Bij onze winkel van 100 vierkante meter is dat dus 20 vierkante meter’, zegt Groenewegen. ‘Maar de gemeente maakt daar een eigen variant op. De ruimte achter de balie, de kasten, de keuken en de toiletten mogen niet bij de winkelruimte worden opgeteld. Dus we mogen voortaan nog maar op twaalf vierkante meter serveren.’

Met zijn handhavingsbeleid gaat de gemeente voorbij aan de wensen van buurtbewoners. ‘Het zijn uitgerekend de winkels die wij dolgraag in de straat willen hebben, die nu worden weggepest. Regels zijn belangrijk. Maar die zijn een middel en geen doel. De gevelbankjes zijn alleen maar gezellig’, aldus Groenewegen.

Reactie stadsdeel Centrum

De gemeente Amsterdam zegt in De Telegraaf dat het handhaven op zonneschermen en markiezen onderdeel is van de integrale controle in de Haarlemmerdijk en -straat. ‘Daarbij wordt gecontroleerd of een ondernemer voldoet aan alle regels en vergunningsvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld bouwkundige gebreken, brandveiligheidseisen et cetera’, zegt een woordvoerster van het stadsdeel. ‘Als ondernemers een markies of zonnescherm willen aanbrengen, dan hebben zij daar een vergunning voor nodig. In stadsdeel Centrum is er beschermd stadsgezicht en heb je altijd een vergunning nodig. Of je wel of niet een vergunning krijgt, wordt bepaald op basis van de regels in de welstandsnota, het bestemmingsplan in dat gebied en in geval van een monument het programma van eisen Kwaliteit Monumenten. Vaak wordt dan ook advies ingewonnen bij de welstandscommissie.’

Reageer op dit artikel