nieuws

Ouderen bezorgd om koopkrachtverlies – politiek biedt hoop

Nieuws 15

Zo’n 80 procent van de ouderen heeft geldzorgen. Ruim eenderde van deze steeds groter wordende groep consumenten maakt zich zelfs regelmatig zorgen over dit koopkrachtverlies. Dat blijkt uit een enquête van seniorenorganisatie Anbo onder ruim 1700 respondenten.

Ouderen bezorgd om koopkrachtverlies – politiek biedt hoop
Ouderen worden een steeds grotere en belangrijkere doelgroep. Foto: VMN

De voornaamste reden voor de zorg bij ouderen is volgens de Anbo dat het besteedbaar inkomen van gepensioneerden al jaren onder druk zou staan. ‘Volgens de ramingen gaan zij er ook volgend jaar wéér op achteruit, vergeleken met werkenden. Dat is onaanvaardbaar, want de kosten voor zorg en levensonderhoud stijgen elk jaar flink’, zegt Liane den Haan, directeur van de bond, die leden  via haar site oproept een protestkaart naar het kabinet te sturen.

Centraal Planbureau

Ook volgens ramingen van het Centraal Planbureau krijgen mensen die werken volgend jaar meer te besteden, maar dreigen gepensioneerden en mensen met een uitkering er op achteruit te gaan.

Een van de oplossingen is de ouderen zelf om het verplicht eigen risico van de zorgverzekeringen te verlagen van 385 naar 285 euro. Daarnaast zouden de regels van pensioenfondsen soepeler moeten worden, zodat de pensioenen makkelijker aangepast kunnen worden aan prijsstijgingen.

Om de koopkracht te vergroten, stelt de helft van de ouderen voor om de AOW te verhogen met bijvoorbeeld een tientje per maand. Dat schept echter precedenten bij mensen die wel een goed pensioeninkomen hebben.

Derde dinsdag

Vandaag zijn de coalitiepartijen aan de begrotingsonderhandelingen begonnen, met de derde dinsdag in september in zicht. Ook het koopkrachtverlies van ouderen komt aan bod. De eerste berichten zijn hoopgevend. ‘Er moet echt gerepareerd worden. Daar gaan we geld voor zoeken’, zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) hierover voor het begin van het overleg.

Reageer op dit artikel