nieuws

Doel verminderen voedselverspilling niet gehaald

Nieuws 17

De overheidsdoelstelling om de voedselverspilling met 20 procent terug te dringen, is niet gehaald.

Doel verminderen voedselverspilling niet gehaald
Archief Bakkerswereld

Per Nederlander wordt jaarlijks tussen de 114 en 157 kilogram voedsel weggegooid, totaal circa 2 miljard kilo eten. Tussen 2009 en 2015 is die hoeveelheid niet verminderd, staat in een brief aan de Tweede Kamer van staatssecretaris van Dam van economische zaken over de Monitor Voedselverspilling. Onderzoeker Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit zegt op de website van de NOS dat die hoeveelheid wel degelijk is terug te dringen.

Houdbaarheidsdatum niet heilig

Circa de helft van het voedsel wordt door consumenten weggegooid. Staatsecretaris Van Dam laat onderzoeken of de regelgeving rond de houdbaarheidsdatum kan worden versoepeld. Volgens Timmermans een goede zet want consumenten denken ten onrechte dat eten altijd bedorven is als de houdbaarheidsdatum op de verpakking is bereikt. Volgens hem staat die datum in de meeste gevallen voor een kwaliteitsgarantie en niet perse voor houdbaarheid. Zo is bijvoorbeeld yoghurt nog wel een week goed na het verstrijken van de datum. ‘Maar met vlees kan beter niet worden geëxperimenteerd’, zegt hij.

Impulsaankopen leiden tot voedselverspilling

Een andere oorzaak voor verspilling is volgens Timmermans dat consumenten zich in de supermarkt tot impulsaankopen laten verleiden. Die verdwijnen volgens hem regelmatig ongeopend in de vuilnisbak. Uit onderzoek blijkt dat consumenten die met een boodschappenlijst te winkelen minder impulsaankopen doen en daardoor minder weggooien.

Verpakkingsgrootte variëren

Bovendien kunnen supermarkten volgens Timmermans ook een rol spelen. Die moeten meer variëteit in de grootte van verpakkingen aanbieden. Nu worden ze vaak gedwongen om eten in grotere verpakkingen te kopen dan ze nodig hebben.

Voedselverspilling niet op agenda consument

Het belangrijkste is volgens Timmermans echter de mentaliteit van de meeste mensen. Voedselverspilling tegen gaan staat niet hoog op hun mentale agenda. ‘Mensen zien voedselverspilling nog niet als een heel groot probleem’, de onderzoeker. ‘Het gaat om een mentaliteit- en gedragsverandering en dat is het ingewikkeldste deel van het probleem.’

Timmermans’ vijf tips tegen verspilling:

– Gebruik een boodschappenlijstje
– Bewaar voedsel op de juiste manier
– Deel de koelkast goed in
– Proef of eten nog goed is
– Hergebruik overgebleven maaltijden

Reageer op dit artikel