nieuws

NBA start praktijktraining in september

Nieuws 41

De Nationale Bakkerij Academie (NBA) start in september de meerdaagse training Topclass. De training wordt gegeven door zwaargewichten in de sector en is bedoeld voor ondernemers en broodbakkers uit het ambacht en de industrie.

NBA start praktijktraining in september
Hans Som is één van de trainers. Foto: Bakkerswereld

Bakkers en ondernemers die meer willen weten over grondstoffen, kneden, rijzen, bakken, structuur en smaak kunnen terecht bij de training op het NBC. De lessen worden verzorgd door onder anderen Hans Som, Kees Goos, Peter Bienefelt en Jan Zweistra.

Eigen productieproces

De training bestaat uit 8 dagen, de bijeenkomsten zijn om de 14 dagen, waarin essentiële kennis en vaardigheden aan bod komen. Er wordt gewerkt in kleine groepen van maximaal 12 deelnemers, zodat er ruimte is voor vragen en eigen ontwikkeling. De training wordt over meer dagen uitgesmeerd. ‘De bakkers gaan aan de slag met hun eigen productieproces. De resultaten worden de volgende trainingsdag besproken zodat inzichtelijk wordt waar de knelpunten zitten en of die zijn opgelost’, vertelt André Wijnhorst van NBA.

Programma

Het programma ziet er als volgt uit:

Werking grondstoffen: koolhydraten; vetten; eiwitten; vezels; granen; tarwekorrel; bloem; gist; zout; water.
Effect hulpgrondstoffen; BVM’s; decoratiemiddelen.
Wisselende kwaliteit: het tarweras; de groei van graan; het weer; versheid; verschillen; gist.
Kneden:  kneden; mengen; glutenontwikkeling; luchtinslag; kneedtijd; temperatuur; energie en    warmte; overkneden; deeggevoel – elasticiteit en rekbaarheid.
Vormen: verdelen; gewicht; gluten; rusten; opbollen; langmaken.
Rijzen: rijsproces; rijssnelheid; voor- en narijs; vochtigheid; koelen, vriezen, remrijs; afwijkingen.
Bakken: soorten ovens; warmteoverdracht; ovenrijs; verhoogde gasontwikkeling; gaar worden; baktijd; korstkleuring; broodaroma; bakcurves.
Productbeoordeling 

Kosten

Op de training zit subsidie van het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf. De training kost € 3877, -per deelnemer, na aftrek van de subsidie Sociaal Fonds Bakkersbedrijf is deze € 2132, -per deelnemer, excl. btw.

Nadere informatie

Voor vragen en informatie kunnen belangstellenden met de Nationale Bakkerij Academie met André Wijnhorst: 06-50898946 of Jasper van Dongeren: 06-50580453

Het logo van opleidingsinstituut NBA.

Logo van opleidingsinstituut NBA.

Reageer op dit artikel