nieuws

Tweede editie Zeeuwse Bolusdag op 28 mei

Nieuws 30

De ambachtelijke Zeeuwse brood- en banketbakkers organiseren op zaterdag 28 mei de tweede editie van de Zeeuwse Bolusdag in Goes. Dit jaar werken onder andere het Nederlands BoulangerieTeam en de Zeeuwse Meester Boulanger Mark Plaating mee aan het evenement

Tweede editie Zeeuwse Bolusdag op 28 mei
Presentatie Zeeuwse Bakkers tijdens de eerste editie van de Zeeuwse Bolusdag in 2015. Foto: NBOV

Tijdens de Bolusdag staat niet alleen de Zeeuwse bolus in de belangstelling, maar kan het publiek kennismaken met alle facetten van de ambachtelijke (banket)bakkerij. Bezoekers kunnen zelf hun bolussen draaien en bakken tijdens workshops die de gehele dag plaatsvinden. Daarnaast worden demonstraties en presentaties gegeven door o.a. het Nederlands BoulangerieTeam (wedstrijdteam van ambachtelijke bakkers), de Zeeuwse vlegel, bakkersleerlingen van Scalda uit Middelburg. Uiteraard is er van alles te proeven, waarbij zelfs bolusijs aan de bezoekers wordt aangeboden.

Zeeland bakt taart
Zeeuwse thuisbakkers kunnen hun krachten meten tijdens de wedstrijd ‘Zeeland bakt’. Deze wedstrijd staat dit jaar in het teken van taarten ‘met een Zeeuws tintje’. De tien thuisbakkers met het meest originele recept worden geselecteerd voor de grote finale die op 28 mei in de vroege ochtend plaatsvindt, voordat de deuren van de Zeeuwse Bolusdag opengaan. De jury bestaat uit Meester Boulanger Mark Plaating, patissier Kees Holtkamp, Zeeuwse bakker John Pladdet en Corina Schoonen (Zeeuwse deelnemer aan ‘Heel Holland Bakt’). De winnaar wordt bekendgemaakt om 12.00 uur wanneer de Bolusdag van start gaat.

Zeeuwse Bolustrofee

Om 16.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats van de wedstrijd om de Zeeuwse Bolustrofee, de jaarlijkse boluswedstrijd onder de Zeeuwse ambachtelijke bakkers. Ook leerlingen aan het Scalda in Middelburg doen hieraan mee in een eigen categorie. Bezoekers aan de Bolusdag kunnen tot die tijd hun stem uitbrengen over de Top 3 onder de inzendingen. Dus elke stem telt mee in de einduitslag.

De Bolusdag duurt van 12.00 tot 18.00 uur en vindt plaats bij Bakkerij Boer, Columbusweg 60 in Goes (Industrieterrein De Poel). Thuisbakkers die willen meedoen aan de wedstrijd ‘Zeeland bakt’ en bezoekers die willen meedoen aan de workshops bolusbakken kunnen zich hiervoor aanmelden via de website van Omroep Zeeland.

Reageer op dit artikel