nieuws

WUR: retourbrood als ingrediënt voor koek en koekjes

Nieuws 26

Retourbrood gebruiken als ingrediënt voor ontbijtkoek en koekjes levert kwalitatieve goede en smakelijke producten op. Dit blijkt uit een innovatieproject van het European Bakery Innovation Centre en Wageningen UR Food & Biobased Research. De resultaten worden 18 mei gepresenteerd in de Verspillingsfabriek in Veghel.

WUR: retourbrood als ingrediënt voor koek en koekjes
Archief Bakkerswereld

De resultaten van dit project en andere innovaties uit Carve, waar dit project een onderdeel van is, worden die dag gepresenteerd tijdens een Estafette-bijeenkomst.

In het innovatieproject is onderzocht of met retourbrood nieuwe smakelijke producten gemaakt kunnen worden. Food & Biobased Research heeft samen met het European Bakery Innovation Centre (EBIC) gekeken naar receptuur, productieproces, microbiologische veiligheid en kwaliteitsbeoordeling. Aan het deeg van de snijkoek is direct retourbrood toegevoegd en voor de koekjes is van het retourbrood eerst een suikerstroop gemaakt dat de oorspronkelijke suiker in het recept vervangt. Uit onderzoek blijkt dat de koekjes en snijkoek gemaakt van retourbrood in de smaak vallen bij consumenten en dat het verwerkte retourbrood positief bijdraagt aan de waardering van deze producten.

Carve is een meerjarig publiek-privaat samenwerkingsproject van Wageningen UR Food & Biobased Research en de Alliantie Verduurzaming Voedsel binnen de Topsector Agri & Food wil verspilling in de agrifoodketen verminderen.

Deelnemende bedrijven

Op 18 mei presenteren de deelnemende bedrijven (naast EBIC ook Koninklijke A-ware Food Group, Iglo Foods Group, Sonneveld Group BV, Arla Foods, Royal FrieslandCampina, Albert Heijn, Jumbo Supermarkten en Plus Retail) hun bevindingen over:

  • hoe voedselverspilling te meten
  • de optimalisatie van bestelsystemen tussen fabrikanten en retailers;
  • het terugbrengen van reststromen in de keten door hoogwaardig hergebruik;
  • en de vermindering van verspilling in huishoudens door productontwikkeling.

De bedrijven geven tijdens de bijeenkomst het stokje door aan een groep nieuwe bedrijven, die in 2016 starten met pilots.

Aanmelden voor de bijeenkomst op 18 mei 2016 vanaf 14.00 uur in de Verspillingsfabriek in Veghel kan via een mail naar secretariaat@verduurzamingvoedsel.nl.

Reageer op dit artikel