nieuws

Winkeliers halen miljoenen terug bij dieven

Nieuws 4

Winkeliers in Nederland hebben de afgelopen jaren miljoenen euro’s teruggehaald bij winkeldieven. Via de stichting Afrekenen met Winkeldieven werd meer dan 2,5 miljoen geïnd, blijkt uit cijfers die Detailhandel Nederland maandag naar buiten bracht.

Winkeliers halen miljoenen terug bij dieven
winkeldiefstal

In de cijfers van de stichting komt verder naar voren dat jonge vrouwen zich steeds vaker schuldig maken aan winkeldiefstal. In de leeftijd tussen 18 en 25 is het aantal mannelijke en vrouwelijke daders gelijk. Het merendeel van de winkeldieven in de categorie alle leeftijden (58 procent) is nog altijd man. Winkeldieven zijn gemiddeld 39 jaar oud. In 2011 was dat nog 42 jaar.

Groot probleem

Winkeldiefstal blijft onverminderd een groot probleem in ons land, stelt de brancheorganisatie die pleit voor nieuwe stappen. ‘Graag zouden we zien dat binnen het strafrecht meer ruimte komt voor financiële genoegdoening voor de winkelier. Nu verdwijnt de boete die een officier van justitie oplegt voor winkeldiefstal in de schatkist, maar door de wet zo aan te passen dat ook de winkelier altijd wordt gecompenseerd voor geleden schade, zal de aangiftebereidheid stijgen en wordt het vertrouwen van de winkelier in de autoriteiten versterkt. Een win-win situatie’, aldus Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland.

De cijfers komen uit een onderzoek van stichting Afrekenen met Winkeldieven naar ruim 25.000 meldingen van winkeldiefstal

Reageer op dit artikel