nieuws

Criminaliteit op internet steeds beter georganiseerd

Nieuws 162

Criminaliteit op internet wordt steeds beter georganiseerd. De cybercriminelen runnen professionele ondernemingen om hun slachtoffers zo goed mogelijk aan te vallen. Dat meldt beveiliger Symantec dinsdag in zijn jaarverslag over dreigingen op internet.

Criminaliteit op internet steeds beter georganiseerd

Symantec heeft vorig jaar 430 miljoen nieuwe vormen van virussen en andere ‘malware’ ontdekt. Dat is 36 procent meer dan in het jaar ervoor. ‘Het meest opvallende is misschien wel dat deze aantallen ons niet meer verrassen’, zegt de beveiliger. ‘We zien dat cybercriminelen in veel gevallen beschikken over uitgebreide faciliteiten en een vakkundige technische staf die zo efficiënt opereert dat ze normale werktijden handhaven en zelfs in het weekend en op feestdagen vrij hebben’, aldus Symantec.

Nep-helpdesks

De criminelen blijven gek op ransomware, het gijzelen van harde schijven voor losgeld. Het gevaar ervan blijft groeien. Maar ze zetten nu ook nep-helpdesks op. Ze laten een bericht op het scherm van gedupeerden verschijnen, waarin staat dat die een bepaald telefoonnummer moeten bellen om de problemen te laten fiksen. In 2015 verijdelde Symantec 100 miljoen van zulke oplichtingspogingen.

Reageer op dit artikel