nieuws

NBOV en Bakery Institute zien populariteit opleidingen toenemen

Nieuws

In de afgelopen vijf jaar daalde het aantal mbo-studenten met 9 procent. Het aantal inschrijvingen voor bakkersopleidingen op mbo-niveau groeide met 25 procent tot ruim 2800. De toenemende populariteit is iets wat de NBOV en Bakery Institute al langere tijd signaleren.

NBOV en Bakery Institute zien populariteit opleidingen toenemen
Archief Bakkerswereld

Ook de NBOV ziet de populariteit van de (banket-)bakkersopleidingen de laatste tijd toenemen. ‘In de media is er momenteel veel aandacht voor. We zijn blij dat veel jongeren affiniteit met het vak hebben’, vertelt Sandra Wewer, marketing-communicatiemanager bij de NBOV.

Reëel
Wewer: ‘Je weet echter pas over een paar jaar of de jongeren ook daadwerkelijk de opleiding afronden. Het vak is meer dan alleen het maken van cupcakes, daar komen ze tijdens de opleiding wel achter. We zijn zeker blij met de populariteit van de (banket-)bakkersopleidingen, maar je moet wel reëel blijven. Als deze leerlingen bbl-opleidingen volgen, dan hebben zij straks ook allemaal een leerbedrijf nodig. Het is de vraag of die leerlingen allemaal onder te brengen zijn bij de bestaande leerbedrijven.’

Weloverwogen keuze
Ook de particuliere opleiding Bakery Institute in Zaandam bemerkt een toename in aanmeldingen. Directeur Vicky Littlejohn: ‘Dat kan komen doordat mensen ons nu pas weten te vinden, aangezien we nog maar kort bestaan als opleiding. Maar ook de toenemende populariteit van het bakkersvak speelt mee. De klassen worden steeds voller, daarom gaan we volgend jaar ook verhuizen naar een grotere locatie.’ Het BI verkast naar een grotere ruimte boven de huidige locatie in Zaandam.

Littlejohn vertelt dat leerlingen van Bakery Institute een heel bewuste keuze maken voor de opleiding. Zij denkt dan ook niet dat de toename te danken is aan de bakkershype. ‘Leerlingen die voor het Bakery Institute kiezen, maken pas op latere leeftijd deze keuze. Het zijn mensen die weloverwogen kiezen voor het bakkersvak.’

Reageer op dit artikel