nieuws

Hennie Borgesius overleden

Nieuws

Operationeel directeur van Bakkerij Borgesius – Hennie Borgesius – is zaterdag 12 maart op 66-jarige leeftijd overleden. Hendricus Jan Borgesius leed aan kanker. Familie en medewerkers reageren met grote verslagenheid op het verlies van een van de drijvende krachten van het familiebedrijf.

Hennie Borgesius overleden

‘Na een leven waarin, naast zijn gezin, brood centraal stond is na een kortstondig ziekbed plotseling onze zoon, broer, directeur, raadsman en vriend – Hendricus Jan Borgesius – overleden’, schrijft de familie in haar overlijdensbericht.

‘Bijna 40 jaar hebben wij samen mogen werken aan ons levenswerk. We hadden nog zoveel plannen die we samen wilden uitvoeren. Je werd zomaar uit ons midden weggerukt, oneerlijk en zo onrechtvaardig. We zullen doorgaan met ons levenswerk, maar ons familiebedrijf zal nooit meer zijn zoals het was. De stip aan de horizon zullen we blijven volgen.’

‘Onze meneer’

Ook de medewerkers van Bakkerij Borgesius zijn verslagen en ‘intens verdrietig door het toch plotseling overlijden van onze ‘meneer’, zo melden zij in hun overlijdensbericht. ‘Wij zijn trots dat hij onze directeur was en zullen er alles aan doen om zijn onvoltooide levenswerk verder gestalte te geven. Wij zullen hem erg missen.’

Familiebedrijf

Bakkerij Borgsius is van oudsher een echt en hecht familiebedrijf dat zijn oorsprong vindt in 1890 in Oude Pekela. Ook de vader van de huidige eigenaren – de vier broers Ko, Hennie, Jan en later ook Frits –Goedhart Berend Borgesius trad in de voetsporen van zijn familie. Hij nam de zaak over in 1955 en legde de bodem voor het familiebedrijf in zijn huidige vorm. Toen hij in 1977 overleed, namen de vier broers het bedrijf over.

In 1980 kochten de vier broers de bakkerij ‘Vonk Oppenhuizen’ in Leeuwarden van Meneba. Door de moeilijke marktomstandigheden wenste Meneba haar bakkerijbelangen af te bouwen. De productie van Webro BV aan de Balistraat in Leeuwarden wordt verplaatst naar de Lorentzkade. Rond 1990 start de familie met belegd brood. Borgesius Convenience maakt producten voor onderweg. Deze productielocatie grenst aan de bakkerij in Leeuwarden. In het jaar 2000 wordt een hypermoderne locatie gebouwd voor Borgesius Convenience.

In april 1999 verkocht Bé Veenhuis zijn bakkerij in Sappemeer aan de familie. Na de overname heeft de bakkerij de naam Veenhuis gehouden. De meest recente aankoop van de familie wordt gedaan in de winter van 2008. De bakkerijen in Nieuw Amsterdam en Arnhem zijn de nieuwste aanwinsten.

Hennie was operationeel directeur, Jan neemt commercie en techniek voor zijn rekening en Frits is financieel directeur. Ko Borgesius ging in 2009 met pensioen.

Reageer op dit artikel