nieuws

Zoutgehalte brood met 25 procent verminderd

Nieuws

Het zoutgehalte van brood is sinds 2009 met 25 procent gedaald. Dit is het resultaat van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, dat loopt tot 2020. Sinds 2011 werken de FNLI en het CBL samen met de aangesloten bedrijven en branches het reduceren van de gehaltes zout, verzadigd vet en calorieën (suikers, vetten en/of portiegroottes) van producten. Ook de NVB is aangesloten bij het initiatief.

Zoutgehalte brood met 25 procent verminderd
Foto: Hans Prinsen

Fabrikanten en supermarkten stellen gezamenlijk per productgroep maximumnormen op of maken andere afspraken. Voorwaarde voor succes is dat die afspraken gelden voor de gehele productgroep, voor zowel merk- als huismerkproducten. Het doel is het aanbieden van een gezonder product- en maaltijdaanbod.

In 2014 is de samenwerking uitgebreid met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  (VWS), KHN (Koninklijke Horeca Nederland) en Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties). De ambities zijn vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Infograpic
De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) is ook aangesloten bij dit initiatief. Op de website van de NVB is een infograpic te vinden waarin in één oogopslag te zien is voor welke productcategorieën afspraken zijn gemaakt, wat deze concreet inhouden en, indien beschikbaar, wat de resultaten zijn van bestaande afspraken. Doel is om aan Kamerleden en andere stakeholders te laten zien dat er niet alleen hard gewerkt wordt binnen het Akkoord, maar ook concrete resultaten worden behaald. Er is tevens een Engelse versie beschikbaar, ter demonstratie van de Nederlandse aanpak binnen Europa.

Reageer op dit artikel