nieuws

Nieuwe oogst Zeeuwse Vlegeltarwe betere bakaard

Nieuws

De nieuwe oogst Zeeuwse Vlegeltarwe uit 2015 is de afgelopen weken in het laboratorium van Zeelandia (leverancier van bakkerijgrondstoffen) in Zierikzee vergeleken met die van 2014. De nieuwe oogst heeft een betere bakaard dan die van het voorgaande jaar: het volume is groter en de kleur iets lichter.

Nieuwe oogst Zeeuwse Vlegeltarwe betere bakaard

Zeelandia gebruikt de resultaten van de proef voor het opstellen van een receptadvies, waar vervolgens de Vlegelbakkers hun voordeel mee kunnen doen.

De Zeeuwse Vlegel is al bijna 25 jaar bezig met de teelt en vermarkten van milieuvriendelijk geteelde baktarwe. In het streven naar een zo goed mogelijke bakkwaliteit monitort de Zeeuwse Vlegel nieuwe rassen op hun geschiktheid. Tot nu toe zijn er geen betere gevonden dan de rassen waar men 25 jaar geleden mee begon: Renan (wintertarwe) en Sunnan (zomertarwe). Tijdens de bakproeven zijn vier veelbelovende baktarwerassen van het veredelingsbedrijf Limagrain uit Rilland getest. Uit de bakproeven van afgelopen week blijkt dat er een tweetal wintertarwes, Evina en Reform, zijn, die een vergelijkbare bakkwaliteit hebben. De Zeeuwse Vlegeltelers zullen die rassen verder in de praktijk gaan testen. Het al wat langer bestaande zomertarweras Lavett blijkt overigens ook een goed alternatief.

Milieuvriendelijk
Door bakkers in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant wordt dagelijks het Zeeuwse Vlegel volkorenbrood gebakken en in meer dan honderd winkels verkocht. Alle tarwe voor het Zeeuwse Vlegelbrood is in Zeeland op een milieuvriendelijke wijze geteeld. Dit houdt in dat na opkomst van de tarwe geen bestrijdingsmiddelen tegen ziekten, plagen en onkruid zijn toegestaan. In plaats van kunstmest wordt dierlijke mest gebruikt. De Keuringsdienst NAK-AGRO voert de controle op teelt en transport van de tarwe uit.

Windmolens
Zeeuwse Vlegeltarwe wordt op de windmolens van Zierikzee, Wolphaartsdijk en Biggekerke tot meel vermalen. De enthousiaste samenwerking en het vakmanschap van boeren, molenaars en bakkers heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van de Zeeuwse Vlegel door de jaren heen.

Reageer op dit artikel