nieuws

Eerste baaltje haver goed voor €1100

Nieuws

Het eerste baaltje haver van de nieuwe oogst heeft woensdag bij het Bakery Institute in Zaandam 1100 euro opgeleverd. De opbrengst gaat naar Bake for Life. De organisatie steunt er de opbouw van bakkerijen in Afrika mee, waar kansarmen aan de slag kunnen. 

Eerste baaltje haver goed voor €1100
Jos Huijbregts van Bakkerij van Vessem mocht het eerste baaltje haver mee naar huis nemen. Foto: Huijbregts

De veiling verliep volgens het Amerikaanse systeem, waarbij elke bieder steeds een tientje kan bij bieden. Jos Huijbregts van Bakkerij van Vessem uit Haarlem haalde met het laatste tientje het symbolisch eerste baaltje haver binnen; toen stond de teller op 1100 euro. Het Oogstfeest trok circa tweehonderd bezoekers: consumenten, bakkers, thuisbakkers, foodies en foodbloggers. Voeding –  en vooral eerlijke voeding – staat volop in de belangstelling.

Haverjaar

Dit jaar wordt het Haverjaar voor het Bakery Institute. De particuliere opleiding heeft al veel tijd en energie gestoken in de kennis over haver, van zaadveredelaar en molenaar tot bakker en wetenschapper. ‘Het voordeel van haver is dat de gezondheidclaims ervan wetenschappelijk bewezen zijn’, aldus Jaco Schipper namens het BI. De bakkers van het Zaanse opleidingsinstituut, onder wie Francois Brandt, hebben al diverse brood- en banketproducten ontwikkeld met haver, waar andere bakkers hun voordeel mee kunnen doen. Haver bevat geen gluten, de bakaard is daardoor anders, waardoor goed vakmanschap essentieel is.

De BI-bakkers hebben zelf haver geoogst, verwerkt en bestudeerd. Daarna zijn ze ermee de bakkerij ingedoken. Het resultaat: een breed assortiment aan lekkere bakkerijproducten met haver – met die gezondheidsvoordelen die bijvoorbeeld spelt, rogge en tarwe niet hebben. Bijvoorbeeld broodjes met honing en havervlokken, haver- en nigellabrood en typisch Duits korn an korn, maar ook patisserie zoals havercake, glutenarme appeltaart, een roodfruittaartje met havercrumble en meerdere soorten haverkoekjes.

Luud Gilissen van Wageningen UR vertelde de bezoekers hoe gezond haver is. Zijn conclusie: ‘Het is geen wonder dat er maar liefst vijf door de Efsa goedgekeurde gezondheidsclaims op haverproducten van toepassing zijn. Haver zit stampvol essentiële aminozuren, het is goed verteerbaar, heeft een lage glycemische index gecombineerd met een hoge voedingswaarde en zo kunnen we nog wel even doorgaan.’

 

Reageer op dit artikel