nieuws

Mededingingszorgen over meelgigant VS

Nieuws

Het Amerikaanse ministerie van justitie en twaalf staten met uitgebreide tarweteelt onderzoeken of het opzetten van een enorm meelbedrijf leidt tot teveel marktmacht. Het betreft de fusie van de meelbedrijven van ConAgra en Horizon Mills, een joint-venture van agriconcern Cargill en graancoöperatie CHS.

Mededingingszorgen over meelgigant VS

Horizon Mills is momenteel marktleider. Volgens de voorstellen krijgen Cargill en ConAgra ieder een belang van 44 procent in de nieuwe onderneming en CHS 12 procent. Het nieuwe bedrijf ‘Ardent Mills’ zou een omzet krijgen van circa 4,3 miljard dollar en eigenaar zijn van 44 meelfabrieken verspreid over de gehele VS, van Californië tot Massachusetts, meldt Boerderij.
De procureur-generaal van de staat Oklahoma leidt de 12 staten in hun onderzoek naar mogelijke mededingingsaspecten en dan met name het risico dat te weinig concurrentie maakt dat prijzen eenzijdig en ongestraft kunnen worden opgelegd aan afnemende bedrijven en consumenten. De American Antitrust Institute, een non-profitorganisatie, stuurde al een brief naar het ministerie van justitie waarin het zorgen uit.
De fuserende bedrijven stellen dat marktmacht beperkt blijft niet alleen omdat leveranciers van graan, zoals ADM en Bunge, nog veel groter zijn, maar ook omdat tarwe lang opgeslagen kan worden. Zijn leveranciers niet blij met de prijs, dan hebben ze de optie te wachten. ADM is overigens de op één na grootste meelproducent.

Reageer op dit artikel