nieuws

Koopkracht voor het eerst sinds 2009 omhoog

Nieuws

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht in 2014 dat de koopkracht voor het eerst in vijf jaar zal stijgen.

Koopkracht voor het eerst sinds 2009 omhoog

Dat blijkt uit de decemberraming van het planbureau. De koopkracht neemt volgend jaar toe, door verlaging van het belastingtarief in de eerste schijf, de verlaging van de zorgpremies en lagere pensioenpremies voor ambtenaren. Daarmee neemt de koopkracht van de grootste groep werknemers volgend jaar met 1 procent toe. ‘We verwachten dat de consumptie langzaam weer gaat aantrekken. Ook de koopkracht wordt uiteindelijk weer positief. Onder meer door fiscale maatregelen en een lager inflatie dan voorzien’, zegt CPB-directeur Laura van Geest in de Telegraaf.

De economische groei in het derde kwartaal van dit jaar zet volgend jaar door, met op jaarbasis 0,5 procent. Dit jaar is er nog krimp, van 1 procent, maar dat is iets minder slecht dan de eerder geraamde krimp van 1,25 procent. ‘De groei blijft nog wel beperkt. We gaan niet met een spurt vooruit’, aldus Van Geest. ‘Maar er is herstel en daar moeten we ons gelukkig mee prijzen.’

De werkloosheid blijft verder stijgen, naar 9 procent in de nationale definitie die door het CBS en het kabinet wordt gehanteerd. Wel zijn er volgend jaar iets minder mensen zonder werk dan eerder verwacht. De consumptieve bestedingen nemen volgend jaar nog verder af. Voor een belangrijk deel komt dat door de dalende inkomens in 2013 en de dalende vermogens van de afgelopen jaren.

Reageer op dit artikel