nieuws

Kamervragen over ontoelaatbare kindermarketing

Nieuws

Tweede Kamerlid Wolbert stelt deze week vragen aan de minister en staatssecretaris van VWS en de staatssecretaris van OCW over de ontoelaatbare kindermarketing via het Nationaal Schoolontbijt. Deze week genieten alle Nederlandse schoolkinderen van een schoolontbijt. In een persbericht van Foodwatch wordt gezegd dat het ontbijt eeen promotie is voor ongezond eten.

Kamervragen over ontoelaatbare kindermarketing

De aanleiding voor Wolbert om deze vragen te stellen is het persbericht van Foodwatch, waarin wordt gezegd dat het Nationaal Schoolontbijt een promotie is voor ongezond eten.

Morgen, woensdag 6 november, ontbijten in de Ridderzaal op het Binnenhof  de kinderen met de staatssecretaris van VWS, Martin van Rijn, in aanwezigheid van Eerste en Tweede-Kamerleden. Daar zullen ongetwijfeld de navolgende vragen onder het ontbijt aan de orde komen.

De vragen

Agnes Wolbert heeft zes vragen aan de minister en staatssecretaris.

1. Zijn de bewindslieden op de hoogte dat de ontbijten van het nationaal schoolontbijt voor een groot deel te zoete, te zoute of te vette producten staan?

2. Deelt u de mening dat de marketingstrategie van de sponsorende bedrijven de door de sector zelf afgesproken grens van geen gerichte reclame tot 12 jaar overschrijdt?

3. Hoe kan het gebeuren dat de sponsorende bedrijven hun eigen producten, zoals de te zoete chocoladehagelslag en de veel te zoute kindersmeerkaas, onder goedkeuring van het Voedingscentrum de scholen kunnen binnenbrengen? Is dit de gedroomde publiek / private samenwerking in het tegengaan van welvaartsziekten, zoals u in het Nationaal Preventieplan hebt aangegeven?

4. Deelt u de mening dat deze slordige manier van werken de goede intentie van het aanleren van gezond (ontbijt)gedrag niet vooruit helpt? Bent u niet bang dat de kinderen in plaats van gezond (ontbijt)gedrag wordt geleerd dat het echt niet uitmaakt wat je ontbijt, als je maar ontbijt?

5. Deelt u voorts de mening dat zelfregulering door de sector hier niet functioneert, en dat dit moet verbeteren?

6. Heeft de staatssecretaris van OCW hier niet ook een taak? Bent u bereid samen ervoor te zorgen dat het Nationaal Schoolontbijt vanaf 2014 echt gaat helpen in de strijd tegen ongezond eetgedrag en kinderobesitas?

Reageer op dit artikel