nieuws

Investeerders willen Bakker Bart overnemen

Nieuws

Twee investeerders hebben zich gemeld om samen de bakkerijketen Bakker Bart (189 filialen) over te nemen. Het gaat om Peter Beukers, eigenaar van marktbakker ’t Stoepje uit Spakenburg en een stille investeerder.

Investeerders willen Bakker Bart overnemen

Volgens John Gerressen, voorzitter van Bart’s Franchise Vereniging, hebben er al twee gesprekken plaatsgevonden, zegt hij in Het Financieele  Dagblad. Hij juicht de overname toe, omdat de ondernemers van Bakker Bart daarmee invloed kunnen krijgen in het eigen bedrijf.

Een nieuwe eigenaar zou de oplossing kunnen zijn voor de problemen binnen de keten. De top van het bedrijf en eigenaar investeringsfonds Gilde liggen al tijden overhoop met de franchisenemers. De franchisenemers verwijten de top dat zij bezwijken onder de te hoge lasten die Bakker Bart oplegt. Het conflict dreigt uit de hand te lopen.

Leveringsproblemen

Tussen de vijftig en zestig Bakker Bart-ondernemers riskeren een persoonlijk faillissement, omdat het hoofdkantoor dreigt ze geen goederen meer te beleveren, volgens Gerressen. Volgens hem moeten inmiddels al twintig ondernemers die een schuld aan goederenleveranties hebben opgebouwd, hun spullen enkele dagen van tevoren betalen.

Dat is volgens Gerressen een scherpe draai in het beleid die nooit door de franchise-ondernemers is goedgekeurd. ‘Sterker: Bart’s Retail heeft in onze franchiseovereenkomsten een leveringsplicht. Dit is gewoon een goedkope manier om van ondernemers af te komen.’

Beleid

Bart’s Retail stelt in een korte reactie dat het een debiteurenbeleid heeft waarvan vooruitbetaling onderdeel is als de debiteurenstand daartoe aanleiding geeft. Deze regeling is volgens het bedrijf bekend bij de ondernemers van 2010. Eerder leverden de sterkste ondernemers van Bakker Bart een extra bijdrage om de slechter lopende winkels overeind te houden. Het lijkt erop dat het hoofdkantoor dit beleid rond probleemwinkels heeft omgegooid.

Reageer op dit artikel