nieuws

Franse bakkers op de bres voor baguette

Nieuws

Bakkers in Frankrijk maken zich zorgen, steeds minder Fransen eten stokbrood. Met name onder jongeren loopt de consumptie flink terug. De bakkers beginnen daarom een grootse campagne.

Franse bakkers op de bres voor baguette
Artisanaal stokbrood van Bakkerij Broekmans in Panningen.

De gemiddelde Fransman eet nog amper een halve baguette per dag, terwijl dat in 1970 nog een volledig stokbrood was. Een eeuw geleden stonden er zelfs gemiddeld drie stokbroden op het dagmenu. Vooral jongeren halen hun neus op voor de baguette, waardoor de verkoop in tien jaar met dertig procent gedaald is, meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Het Observatoire du Pain, een vakvereniging van Franse bakkers, trekt aan de alarmbel. Met een campagne onder de slogan ‘Coucou, tu as pris le pain?’ (hey, heb je al brood genomen?) op radio en televisie, in tijdschriften, kranten en op sociale media, willen ze hun landgenoten aanmoedigen om de baguette terug in de armen te sluiten.

De bakkers hebben echter nog weinig te vrezen volgens de Belgische krant: de Fransen verorberen nog steeds tien miljard stokbroden per jaar, 97,60 procent van de Fransen eet dagelijks wel een stukje, of het nu bij de aperitief is of met wat kaas achteraf.

Die bakkers kunnen dit najaar bovendien deelnemen aan de reality-reeks La meilleure boulangerie de France op televisiezender M6. Sterbakkers Gontran Cherrier en Bruno Cormerais zullen aan de hand van het bakproces, de textuur van het brood, het aroma en de knapperigheid oordelen welke Franse bakker het beste brood kan bakken.

Reageer op dit artikel