nieuws

Europees graan is goedkoop

Nieuws

Europees graan is goedkoop. Dat concludeert het Productschap Akkerbouw uit de export- en importgegevens van graan. Volgens het productschap exporteerde de EU van 1 juli tot en met 20 augustus 5,69 miljoen ton graan, bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Europees graan is goedkoop

De 5.69 miljoen ton graan die de EU in de periode van 1 juli tot en met 20 augustus exporteerde is bijna een verdubbeling ten opzichte van de 3,02 miljoen die vorig jaar in dezelfde periode naar derde landen is verscheept, schrijft Boerderij. De import van graan halveerde van 1,64 miljoen ton vorig seizoen naar 815.732 ton dit seizoen tot en met 20 augustus.

Het toont aan dat Europees graan goedkoop is op de wereldmarkt, concludeert een woordvoerder van het productschap. ‘De EU oogst dit jaar 26 miljoen ton graan meer dan vorig seizoen. Daar komt bij dat een prijs van 160 euro per ton tarwe niet genoeg is voor de Nederlandse akkerbouwer. Maar voor een Roemeense of Bulgaarse teler is dit een mooie prijs. Die willen daar wel voor leveren.’

De lage Europese prijzen tonen volgens de woordvoerder aan dat de graanmarkt een wereldmarkt is geworden.

Reageer op dit artikel