nieuws

EK-dagboekverslag van Bas Goossen

Nieuws

Donna Witte en Bas Goossen hebben begin november meegedaan aan het Europees kampioenschap boulangerie. Ze werden in het individuele klassement zevende en vijftiende. Bas Goossen hield een dagboek bij.

EK-dagboekverslag van Bas Goossen

Zondag

Na een lang reis aangekomen in Denemarken. Bij de school in Odense wisten ze eerst niet waar wij moesten slapen en dat er een wedstrijd om de titel Europese boulangerie was. Maar na wat heen en weer gebel kregen  we een slaapplek . Daar hebben we een klein bakkerijtje  opgesteld om het voordeeg en zuurdesem te maken. Daarna hebben we in een plaatselijk restaurant gegeten. We zijn vroeg gaan slapen.

Maandag

Vandaag de loting. We hoopten  dat we de tweede groep zouden loten. Maar we moesten gelijk na anderhalf uur in de eerste groep aan de bak. We hadden een uurtje voorbereiding.

Het uurtje begon goed. Maar nadat  de brioche te warm was gekneed kregen we het moeilijk uit de kuip en verloren we wat tijd. Het machientje waar we het suikerdeeg in kleurden kneedde niet goed. We hebben het deeg verder maar met de hand gekleurd. Door deze dingen konden we niet de suikerfiguurtjes in de voorbereiding  maken. De figuurtjes waren niet zo’n heel groot probleem: dat konden wij de volgende dag wel inhalen, maar het was toch jammer. ’s Avonds was er een ontvangst in het stadhuis waar we wat hapjes en drankjes kregen.

Dinsdag

We stonden om vijf uur op. De wedstrijd begon voor ons om zes uur ’s ochtends.  De wedstrijd ging goed, al liep de druk hoog op. Mijn teamgenoot was bijna gestopt omdat haar vriendin zei dat we het niet gingen redden. Dat was even spannend, maar gelukkig is ze doorgegaan. We werkten hard door en hadden net 30 seconden voor tijd alles af. Over de producten waren we redelijk tevreden.  De brioche was wat krap gerezen. Toch vonden we zelf dat we de beste van de eerste groep waren. Toen we de resultaten van de tweede groep zagen, begrepen we dat het niveau extreem hoog was. Vooral de Zweden waren zeer goed. Je kon gelijk zien dat zij gingen winnen. Toch vonden wij, dat we nog niet uit de race waren.

Woensdag

Nadat de laatste groep gebakken had, begonnen we toch aardig zenuwachtig te worden. Vooral  de showstukken waren prachtig.

Onze klas kwam nog met een busje naar Odense. Dat was wel heel gezellig. We kregen ook nog een excursie naar een marsepeinfabriek.

En dan de prijsuitreiking. De Zweden wonnen bijna alle bekers. Verder gingen er nog bekers naar Duitsland en Denemarken. Dat was voor ons wel heel jammer, want we hadden toch nog gehoopt op een prijs bij het getoerd gerezen en grootbrood. Na de uitslag was ik erg teleurgesteld. We zijn als team toch nog als vijfde geëindigd.

Na de prijsuitreiking hadden we een goed galadiner. Dat maakte het eten van de rest van de week weer goed. Ondanks de tegenvallende uitslag hadden we nog een gezellige avond.

Donderdag

In de ochtend hebben wij afscheid genomen van de andere teams en gingen we richting huis. Het was een hele leuke week. Ik heb er echt van genoten. Ook de wedstrijd was een hele leuke belevenis om mee te maken. Jammer dat we geen prijs hebben behaald. Maar ik heb nu al zin om weer aan een volgende wedstrijd deel te nemen.  Het geeft een kick. Ik wil mijn coaches Richard Jansen en Frans Welling bedanken voor het coachen, Hans Som voor de modellen  en het vele advies, François Brand voor de cursus brood en advies, mijn stage baas Joop van Meijel voor de ontelbare uurtjes trainen en zijn  steun. En ook mijn pa en ma en zusje, familie, collega’s bakkerij van Meijel en collega’s van bakkerij Goossen, bakkerij Scalda college en vrienden: heel erg bedankt voor de steun en support. Het meedoen aan deze wedstrijd was een droom die uitkwam!

Bas Goossen

Reageer op dit artikel