nieuws

De Echte Oliebol eerste en derde bij oliebollenkeuring Echte Bakkersgilde

Nieuws

Het concept De Echte Oliebol van de Echte Bakkers Marc Fleuren, met winkels in Roermond en Baarlo, én Gommans, met winkels in Sevenum, Venray, Swalmen en Boxmeer, is eerste geworden in de landelijke oliebollenkeuring van het Echte Bakkersgilde. Fleuren en Gommans hebben eind vorig jaar hun krachten gebundeld en gezamenlijk een oliebollenlijn opgezet, resulterend in een eerste én derde plaats in deze prestigieuze wedstrijd van het gilde.

De Echte Oliebol eerste en derde bij oliebollenkeuring Echte Bakkersgilde
Foto: De Echte Oliebol

De tweede plaats ging naar Nijkamp, De Echte Bakker met winkels in Holten en Zutphen. Martin Nijkamp staat al zes jaar in de top 2 van deze competitie en bewijst hiermee dat hij een heel goede vakman is als het gaat om oliebollen bakken.

Perfecte structuur

De afgelopen weken konden alle Echte Bakkers van Nederland hun oliebollen laten keuren in Wageningen. Deze competitie is de oudste binnen het Echte Bakkersgilde. Gildemeester Chris Scholtens, productspecialist als het gaat om oliebollen, keurde dit jaar 99 inzendingen. Scholtens: ‘De winnende oliebollen zijn erg goed. De structuur is perfect waardoor de oliebol heel lekker afhapt, niet te vet is en heerlijk smaakt.’

Samenwerken loont

Voor Fleuren is het ‘super’ om na zes jaar weer de prijswinnende oliebol te hebben. In 2008 werd hij individueel ook eerste in deze competitie. In de tussenliggende jaren nam Fleuren een winkel over in Roermond en verhuisde hij zijn bakkerij daarnaartoe. Om de capaciteit van de oliebollenlijn op peil te krijgen, was een forse investering nodig. Marc: ‘Ik kwam in gesprek met collega Echte Bakkers Bas en Joep Gommans en al snel bleek dat we dezelfde ideeën hadden. Anderhalf jaar geleden kochten we een nieuwe oliebollenlijn en we zijn samen opgetrokken in de ontwikkeling ervan. Met deze eerste en derde plaats blijkt maar weer dat samenwerken loont.’

Proefdraaien

Ook Joep Gommans reageert erg blij. ‘We zijn al in september begonnen met proefdraaien. Het is een kwestie van blijven letten op de details en steeds opnieuw proberen. Geweldig dat onze inzet zo beloond wordt’, aldus Joep. Joep roemt vooral zijn broer Bas, die een niet aflatend fanatisme aan de dag legt als het gaat om het maken van de allerbeste producten, hetgeen hem eerder deze maand ook al de eerste plaats opleverde in de Weihnachtsstollencompetitie van het Gilde.

Details en een beetje geluk

Martin Nijkamp is eveneens dolblij met zijn tweede plaats. Hij merkt op dat de Echte Bakkers in de top steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Martin: ‘Steeds meer bakkers hebben in de gaten dat het draait om de details. De verschillen worden dus steeds kleiner. Ik heb ook dit jaar weer heel veel beslagen gemaakt maar zelfs als alles klopt moet je er soms ook een beetje geluk bij hebben.’

Keuring

Productkwaliteit staat hoog in het vaandel bij het Echte Bakkersgilde. Alle aangesloten bakkers hebben een eigen bakkerij waar ze hun producten zelf maken. Keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) komen het hele jaar door brood- en banketproducten ophalen om ze te keuren; in totaal 3500 anonieme productbeoordelingen. Als extra organiseert het gilde jaarlijks meerdere competities, waaronder deze oliebollencompetitie. Op dinsdag 16 december reikt Gildemeester Chris Scholtens persoonlijk de prijzen uit aan de winnaars.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels