nieuws

Bakker Aalbertsen troeft Spar af met dorpssuper

Nieuws

Na anderhalf jaar zonder te hebben gezeten, heeft het Utrechtse dorpje Langbroek weer een supermarkt. Het was de bedoeling dat er een splinternieuwe Spar zou komen, maar die organisatie is door ambachtelijk bakker Wim Aalbertsen buitenspel gezet.

Bakker Aalbertsen troeft Spar af met dorpssuper
Wim Aalbertsen met zoon Jeroen, die fulltime in de dorpssupermarkt werkt. Foto: Herbert Wiggerman

Wim Aalbertsen, bakker in Doorn, én inwoner van Langbroek, heeft onder de naam Versmarkt Langbroek een dorpssupermarkt geopend. De winkel zit in het pand waar tot 
anderhalf jaar geleden een Attent was gevestigd. De winkel werd niet meer ingevuld, omdat er in een nieuwgebouwde multifunctionele accommodatie – een complex met dorps- en cultuurhuis en woningen – een veel grotere vestiging van Spar zou komen. Het moest een winkel worden met een bruto vloeroppervlak van 400 vierkante meter. ‘Veel te groot voor Langbroek. En met zo’n €235.000 zou de investering veel te hoog zijn’, zegt Aalbertsen. Hij haakte direct af. Wel gaf hij aan een deel van de ruimte te willen huren om een dorpssupermarktje te beginnen. ‘Daar was met Spar niet over te praten.’

Alternatief

Een alternatief kwam hem ‘aanwaaien’ in de vorm van de voormalige Attent. ‘De koper van dat pand vertelde dat hij de winkelruimte wilde verhuren. Ik heb direct een optie genomen. Toen het met Spar niets werd, heb ik me hier op gericht.’

Niet verkroppen

Eén van de redenen voor Aalbertsen om de winkel te openen, is dat hij het niet kan verkroppen niet meer in Langbroek terecht te kunnen voor een boodschap. ‘Langbroek heeft 2100 inwoners en hoort gewoon een supermarktje te hebben. Niet voor de weekboodschappen, maar voor dagelijkse en vergeten boodschappen’, zegt de ondernemer. Hij ziet bovendien commerciële kansen. ‘Ik ben weliswaar betrokken bij het dorp, maar zo’n winkel moet ook 
levensvatbaar zijn.

Assortiment

De supermarkt, die zes dagen open is, wordt gerund door één full- en vijf parttimers. Met ongeveer 1500 producten is het assortiment volgens Aalbertsen breed genoeg voor de dagelijkse behoeften. ‘We hebben van ieder gangbaar product één of twee merken. Dan houd je voldoende omzetsnelheid. En als we iets niet hebben, zorgen we dat we het krijgen.’

Lokale winkeliers

De kruidenierswaren betrekt hij van Sligro. Brood en banket komen uit zijn eigen bakkerij. Het vlees en de vleeswaren komen van een topslager in Austerlitz, die overigens ook in Langbroek woont. Ook de zuivel, agf, kaas en de delicatessen worden van lokale winkeliers 
betrokken. ‘Als het nodig is kunnen we iedere dag aanvullen. Op die manier beperken we ook de derving.’ Aalbertsen is inmiddels ook bezig om service-elementen, als een postagentschap, toe te voegen. Een bezorgservice voor ouderen is al opgezet. Zij kunnen hun lijstje ‘s ochtends afgeven in het buurthuis en krijgen dan om 13.00 uur de boodschappen bezorgd.

Enthousiast

De reacties van de klanten zijn tot nu toe goed. ‘Iedereen reageert enthousiast. Ze waarderen het dat er weer een winkel is.’ De voortvarende start sterkt hem in de gedachte dat de winkel, die een investering van rond €35.000 vergde, levensvatbaar is. ‘Ik verwacht dat we tussen de €8000 en €12.000 omzet per week gaan draaien.’

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels