nieuws

Tarweprijs blijft instabiel

Nieuws

De tarweprijs blijft de komende periode instabiel. Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw komt dat doordat de voorraden niet veel groeien. “De tarweprijs blijft voorlopig gevoelig voor weersinvloeden.”

Tarweprijs blijft instabiel
ANP

De wereldtarweproductie bleef dit seizoen volgens de International Grains Council (IGC) beperkt tot 655 miljoen ton, vooral door droogte in de landen rond de Zwarte Zee, zo meldt Boerderij.nl. Door een verbruik van 674 miljoen ton krimpt de eindvoorraad (op 30 juni 2013) met ruim 18 miljoen ton naar 179 miljoen ton. Voor volgend seizoen 2013/2014 verwacht IGC een productie van 680 miljoen ton tarwe, 4 procent meer dan dit seizoen. Het tarweverbruik stijgt echter naar 678 miljoen ton, waardoor de eindvoorraad volgend seizoen met slechts 2 miljoen ton aangroeit.

Volgens de woordvoerder kan de wereldeindvoorraad (op 30 juni 2014) slechts 13,9 weken verbruik overbruggen. “Dit maakt de tarweprijs de komende periode gevoeliger voor weersinvloeden. Een berichtje over droogte in een land kan de prijs sterk opdrijven. Een berichtje over groeizaam weer kan de prijs even hard drukken. Dat is onvermijdelijk als een grote buffer ontbreekt, zoals bij rijst wel het geval is.”

De woordvoerder van het productschap vindt dat IGC in de laatste graanprognose te weinig rekening houdt met deze weersinvloeden. “IGC schat de tarweproductie voor volgend seizoen op dit moment te hoog in.”

Reageer op dit artikel