nieuws

Gezondheidsclaim volkoren een stap dichterbij

Nieuws

Het topsectorenproject ‘Verzadiging’ is van start gegaan. Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) participeert namens de brancheorganisaties NBOV en NVB in het door de overheid gesubsidieerde onderzoeksproject.

Gezondheidsclaim volkoren een stap dichterbij

De afgelopen jaren is de bakkerijbranche meer te weten gekomen over de gezondheidsaspecten van brood. Bijvoorbeeld over de positieve effecten op de gezondheid door het eten van volkorentarwegranen. Europese wetgeving staat echter niet toe dat de bakker in de winkel op productniveau zomaar uitspraken doet over deze vermeende gezondheidsvoordelen. Na de branche- brede volkorencampagne heeft het NBC daarom samen met een aantal partners het initiatief genomen om de gezondheidsclaim van brood nog sterker te onderbouwen. Dit sluit aan op de thema’s gezondheid en overgewicht die binnen de topsectoren als belangrijke uitgangspunten gelden. De projecten binnen de topsectoren worden tot en met 2016 voor een groot deel gefinancierd door de overheid.

Er wordt binnenkort getest met  diverse broodvarianten. Hiermee worden ook gegevens verkregen over het effect van broodsoorten op de verzadiging. Er zal niet alleen gekeken worden naar het effect van verschillende soorten volkorengraan, maar ook naar het effect van de bereidingsmethode (kortere of langere rijstijden), de structuur van het brood en van specifieke ingrediënten (bijvoorbeeld zaden en pitten). De resultaten die behaald worden met deze nieuwe onderzoeksmethode moeten leiden tot een gezondheidsclaim voor de verzadigingswaarde van specifieke broodsoorten, waaronder volkorenbrood.

Reageer op dit artikel