nieuws

Moederdagharten bakken in Bakkerijmuseum

Nieuws

Het Nederlands Bakkerijmuseum promoot de bakkerij ook voor moederdag weer op een originele manier. Kinderen kunnen zaterdag 11 mei een versierd Moederdaghart van koek komen maken.

Moederdagharten bakken in Bakkerijmuseum
Eva Posthuma

Kinderen die hun moeder willen verrassen met een zelfgemaakt Moederdaghart kunnen hiervoor in het museum in Hattem terecht tussen 11.00 en 16.00 uur. Er worden – naast de entreeprijs – geen extra kosten voor deze jeugdactiviteit berekend. De harten worden met hulp van de bakkers mooi verpakt.

Historie

In Nederland wordt vanaf 1925 Moederdag gevierd. Elders in de wereld al veel langer. Het is al duizenden jaren traditie om moeders te eren. In de prehistorie werd de naam ‘moeder’ gegeven aan heilige zaken als Moeder Aarde, Moeder Natuur, enz. Bij de oude Grieken behoorde het vereren van de moedergod Rhea tot de lenterituelen.

Tijdens de Middeleeuwen was ‘Moeder Zondag’ een religieuze feestdag in Europa. Dit feest  werd gevierd op de zondag vóór Pasen. In de Middeleeuwen verlieten jongeren al op jonge leeftijd het huis om te gaan studeren of werken. Elk voorjaar kwamen de kinderen echter thuis om ‘Moeder Zondag’ te vieren, samen naar de kerk te gaan en hun moeder met diverse cadeaus verrassen.

De viering van onze huidige vorm van Moederdag werd bedacht door Anna Jarvis in 1906 nadat haar moeder was overleden. Met hulp van kerkelijke leiders en uiteindelijk president Woodrow Wilson werd het een nationale Amerikaanse feestdag die ook oversloeg naar andere landen.

Reageer op dit artikel