nieuws

Nieuwe kans voor oud brood

Nieuws

Bake Five en FeedValid, een organisatie die misproducties uit de levensmiddelenindustrie verzamelt en verwerkt, hebben een structurele oplossing bedacht voor oud brood.

Nieuwe kans voor oud brood

Daarvoor is het concept ‘Bread to Bread’ ontwikkeld. Hiermee krijgen hoogwaardige stoffen uit brood, zoals koolhydraten, glucose en eiwitten, een nieuwe, hoogwaardige bestemming. Veel oud brood wordt geschikt gemaakt voor verdere verwerking in diervoeding. Maar volgens Niels Vreugdenhil van Bake Five is er met de glucose en hoogwaardige eiwitten meer te doen.

Farmacie

‘De glucose en de eiwitten zijn prima geschikt als grondstof voor andere producten. Wij streven ernaar om 60 procent van de pap die gemaakt wordt van deeg en oud brood als glucose aan te bieden aan de gistfabriek en de farmacie. De resterende 40 procent is eiwit en prima geschikt als diervoeding.’

Bake Five wil ook de supermarkten betrekken bij ‘Bread to Bread’, om zo tot een duurzame en structurele oplossing te komen bij het verwerken van overgebleven brood.

Tot nu toe verzorgt Feed Valid de afvoer van overtollig brood bij de industriële bakkerij. Op dit moment wordt met speciale installaties het overgebleven brood verdicht en zuurstofarm verzameld en geschikt gemaakt tot grondstof voor diervoeding.

Reageer op dit artikel