nieuws

Van Otterloo bakt Beste brood

Nieuws

Bakker Tom van Otterloo uit Arnhem bakt het Beste brood van Nederland. Hij sleepte de titel woensdagochtend 6 februari in de wacht tijdens de slotfase van de smaak- en duurzaamheidswedstrijd van NieuwVers, in Amersfoort.

Van Otterloo bakt Beste brood
Van Otterloo

Een smaakpanel en vakkundige jury vinden zijn brood eruit springen qua smaak, duurzaamheid, keten- en mensdenken.

Van Otterloo is erg blij met zijn prijs en zeer verrast. ‘Ik doe nooit mee aan wedstrijden, maar deze sprak me aan omdat die over duurzaamheid gaat, over hoe je met mensen en producten omgaat. Het was niet mijn inzet te winnen, maar om mee te praten.’ Meepraten kon op de site van Foodlog.

Het winnende brood is een 800-grams desem volkoren, met de naam Halls volkoren. Het wordt gemaakt van Ölands landvette, een Zweedse biologische tarwe, die al eens de Slowfood smaakaward in de wacht sleepte. Verder worden toegevoegd: Frans zeezout, desem en water.

Van Otterloo’s bedrijfsdenken is erop geënt zoveel mogelijk producten uit de regio halen. De tarwe wordt geteeld in Hall door akkerbouwer Manfred Holtslag, van boerderij De Kruytbos. De Witte Watermolen in Arnhem vermaalt de tarwe tot meel. En zo kwam het beste van de boer, de molenaar en de bakker samen in één product, waarmee het de titel Beste brood verdiende.

Felix Wilbrink (Telegraaf), Loethe Olthuis (freelance voor onder meer de Volkskrant) en bakker Carl Siegert kozen het Beste brood uit de vijf finalisten, die vooraf door een vakjury waren geselecteerd. Deze vakjury bestond uit bodemkundige Jan Willem Erisman, duurzaamheidsdeskundige Hans Blonk, akkerbouwer Jopie Duijnhouwer en bakker Carl Siegert.

‘Iets gebrand, waardoor verschillende smaaktonen vrijkomen. Spanning en tegelijk evenwicht. Een brood waarbij je om een hoekje moet proeven’, kenmerkt Felix Wilbrink het Halls volkoren van Van Otterloo.

Alle inschrijvers kregen de gelegenheid hun brood te presenteren in publieksproeverij. De smaakjury gaf aan dat de trend naar lokaal niet altijd de lekkerste broden oplevert en proefde met belangstelling en grote waardering de broden uit publieksproeverij. De top drie van publiekswinnaars  bestond uit bakkerij Vroeg uit Bunnik (1), Lekker Brood uit Den Haag (2), en Bakkerij Schuld uit Oldebroek (3).

De achtergrond

NieuwVers organiseert de verkiezing om duidelijk te maken welke wereld van keuzes er achter brood schuilgaat. Het totale deelnemersveld bestond uit twintig bakkers van divers pluimage.

Zowel tijdens de vakjuryverkiezingen op Foodlog als tijdens de finale vandaag, werd er druk gesproken over de mogelijkheden en onmogelijkheden om lekker brood te bakken van Nederlands graan. Bakker en finalist (2e) René van de Veer (Veldkeuken, Bunnik) nam enkele proeven mee die hij voor de gelegenheid van deze verkiezing maakte met in Zeeland geteelde E-tarwes. De glutenkwaliteit van deze nieuwe tarwes blijkt een uitstekende bak- en rijskwaliteit op te leveren. Het brood dat Van der Veer er als proef voor het publiek van bakte viel zeer in de smaak. Dat gold ook voor een eveneens ‘hors concours’ brood van diverse buitenlandse graansoorten door het Bakery Institute.

Nederland of buitenlands? Het laatste woord is er nog niet over gezegd. Samen met het Bakery Institute wil NieuwVers op korte termijn een vervolg over dit onderwerp organiseren.

Reageer op dit artikel