nieuws

Olieboltips van Willy Olink

Nieuws

Dat Willy Olink het geheim kent om tot een goede oliebol te komen, is na de AD Oliebollentest van dit jaar wel duidelijk. De bakker uit Maarssen vertelde vorig jaar in Bakkerswereld hoe je die perfecte bol maakt.

Olieboltips van Willy Olink
Olieboltips van Willy Olink

Olink scoorde sinds 2005 zes top 10-noteringen in de AD Oliebollentest. Met als hoogtepunt natuurlijk dit jaar: de eerste plek. In 2006 werd hij tweede, in 2010 zevende en in 2009 derde. Olink dankt de goede prestaties aan een goede voorbereiding, meent hijzelf. ‘Oefening baart kunst, vandaar dat wij iedere zaterdag in september al beginnen met bakken. Het gaat om het gevoel van beslag draaien. En dat kan per jaar anders zijn, omdat de bloem ieder jaar ook anders is. Vroegtijdig oefenen is dus de enige manier om een goede bol te krijgen.’

Tips van Olink

1. ‘Het gaat om het gevoel van beslag draaien. En dat kan per jaar anders zijn, omdat de bloem ieder jaar ook anders is. Vroegtijdig oefenen, is de enige manier om een goede bol te krijgen.’

2. ‘Ik gebruik niet te veel appels: per oliebol maximaal tien procent vulling.’Reden zijn de zuren. ‘Te veel appels zorgen voor een te hoge zuurgraad van het beslag.’

3. ‘Krenten en rozijnen bevatten tegenwoordig een coating-laagje. Dat laagje moet er eerst met heet water worden afgehaald, voordat je gaat wellen.’

4. ‘Te koude beslagen leveren in op ontwikkeling en dus op smaak en eeteigenschappen. Te warme beslagen hebben geen effect op het resultaat.’

Download hieronder het complete artikel

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels