nieuws

‘Bakker kom uit je slaapstoel

Nieuws

INGEZONDEN BRIEF – Gerard Hardeman uit Wijk en Aalburg sprak een collega bakker, 44 jaar jong, die op hem een uitgebluste en ingeslapen indruk maakte. Hij maakt zich zorgen over de instelling van veel bakkers. Hardeman wil de bakkers uit de slaapstoel krijgen en de bovenkamer loskrijgen.

‘Bakker kom uit je slaapstoel

INGEZONDEN BRIEF – Gerard Hardeman uit Wijk en Aalburg sprak een collega bakker, 44 jaar jong, die op hem een uitgebluste en ingeslapen indruk maakte. Hij maakt zich zorgen over de instelling van veel bakkers. Hardeman wil de bakkers uit de slaapstoel krijgen en de bovenkamer loskrijgen.

Onlangs waren we uitgenodigd om onze producten te promoten op een ledendag van een vereniging. Wij maken echt ouderwets desembrood en een collega bakker zei: ‘Dat zou ik ook wel willen maken.’
‘Waarom doe je het dan niet?’, vroeg ik hem.
‘Dat verkoopt niet bij ons.’
‘Heb je het dan geprobeerd?’ ‘Nee, maar mijn klanten willen niet van dat vaste brood.’
‘Hoe weet je dat, als je het niet geprobeerd hebt?’
‘Ik weet wel wat mijn klanten willen…..’

Spijs
We presenteerden tijdens die bijeenkomst ook onze gevulde koeken en onze bitterkoekjes, beiden bereidt met door onszelf gemaakte Amandelspijs en Bitterkoekjesspijs.
‘Man, dat is lekker!’, aldus de bakker, ‘waar koop je die spijs?’
‘Die spijs maken we zelf.’
‘Zelf spijs maken?, ben je wel lekker?’
‘Nee, maar onze spijs wel!’
‘En hoe doe je dat dan?’, vroeg deze bakker.
‘Nou, we hebben een amandelwrijfmachientje met van die granieten walsen en daar maken we ongeveer 60 kg spijs per uur mee. We gebruiken uitsluiten biologische amandelen, rietsuiker, eieren en een klein beetje citroensap. Daarmee maak je de lekkerste spijs zonder E-nummers en weet ik wat voor onnodige ingrediënten ze er bij fabrieksspijs in doen en je zegt zelf dat je het erg lekker vindt!’

‘Ik ben 44 jaar, je denkt toch niet dat ik op mijn leeftijd nog spijs ga leren maken…………….??’
‘Hallo! Je moet nog minstens 23 jaar werken voor je AOW krijgt man! Nu al uitgeblust en ingeslapen?’
Dit gesprekje houdt me nu al dagen bezig. Hoe kun je nu op je 44-ste al zo vastgeroest zijn? En, is er een mooie toekomst voor deze bakker?

Het hierboven weergegeven gesprek was langer, maar ik begreep wel dat de man in kwestie een vakman is, maar over zijn ondernemerschap heb ik mijn bedenkingen. En dat zie je meer! Wel goed met je vak bezig, maar te weinig als ondernemer! De wereld om ons heen verandert in hoog tempo en als je dat niet ziet, heb je geen (zakelijke)toekomst in het bakkersvak!

Toekomst
 Enkele dagen na deze ontmoeting raakte ik in gesprek met iemand anders uit de bakkersbranche en stelde hem de vraag: ‘Hoe bereiken we deze bakker?’
‘Ik denk dat het een hele opgave wordt, want hij vindt mij niet helemaal lekker en gaat dus gewoon door waar hij mee bezig is. Inderdaad, een doodlopende weg. Voor bakkers die zo denken, is er geen toekomst..’
‘Maar 25 tot 30% van de bakkers denkt zo!’, zegt de man.
‘Werk aan de winkel dus!’

Waarom ik dit nu zo op papier zet? Ik wil graag die collega aan het denken zetten en ook iedereen die nu glimlachend denkt: ‘Die Hardeman is in de war.’
Als je dat denkt, behoor je ook tot de doelgroep om binnen nu en 5-7 jaar zakelijk het loodje te leggen! Kom uit je ‘slaapstoel’, maak het jezelf niet te makkelijk! Die tevreden ondernemer is gisteren begraven!
Als je met me in discussie wilt? Graag, daar sta ik open voor! Wil je hulp om weer creatief en vernieuwend te zijn? Maak een afspraak met mij, ik wil je graag helpen je bovenkamer weer ‘los’ te krijgen, want ‘creativiteit is onuitputtelijk, hoe meer je het gebruikt, hoe meer je er van krijgt!’ (Maya Angelou)

Een verontruste collega Gerard Hardeman, Wijk en Aalburg.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels