nieuws

Voedingscentrum tegen invoering vettax

Nieuws

AMSTERDAM – Hongaren betalen vanaf begin deze maand extra belasting over ijsjes, chips, frisdranken en andere producten die te veel vet, zout, cafeïne of koolhydraten bevatten. Ook in Nederland wordt vaak gesproken over een ‘vettax’ om overgewicht tegen te gaan. Het Voedingscentrum is daar geen voorstander van.

AMSTERDAM –  Hongaren betalen vanaf begin deze maand extra belasting over ijsjes, chips, frisdranken en andere producten die te veel vet, zout, cafeïne of koolhydraten bevatten. Ook in Nederland wordt vaak gesproken over een ‘vettax’ om overgewicht tegen te gaan. Het Voedingscentrum is daar geen voorstander van.

De invoering van een vettax is niet zo eenvoudig, omdat voedingsmiddelen niet per definitie slecht of goed zijn, zegt het Voedingscentrum op haar website. Bij de samenstelling van een gezondere voeding moet er aandacht zijn voor totale hoeveelheid energie, het zoutgehalte, de hoeveel verzadigd vet en voedingsvezel. Essentiële vetzuren zijn bovendien belangrijk in de voeding en een onderdeel van de Schijf van Vijf en kunnen niet zomaar uit de voeding geschrapt worden.

Dit geeft volgens het Voedingscentrum aan hoe lastig het is om te bepalen welke voedingsmiddelen wel worden belast en welke niet. Daarnaast is de effectiviteit van zo’n tax op het gezonder maken van het koop- en eetgedrag van consumenten nog niet aangetoond.

Volgens Marten van Garderen, econoom van het Economisch Bureau van ING kan een vettax wel degelijk werken. Uit onderzoek onder zo’n 65.000 mensen blijkt dat in de supermarkt vier op de tien consumenten de prijs van een product het belangrijkst vinden. 25 procent gaat voor ‘lekker’ en 23 procent voor ‘gezond’. ‘Voor supermarkten is de prijs dus een scherp wapen’, aldus Van Garderen in het AD.

 

Reageer op dit artikel