nieuws

Slecht weer beïnvloedt graanoogst

Nieuws

AMSTERDAM – De graanoogst in ons land valt dit jaar tien tot twintig procent lager uit dan vorig jaar.

Slecht weer beïnvloedt graanoogst

AMSTERDAM – De graanoogst in ons land valt dit jaar tien tot twintig procent lager uit dan vorig jaar.

‘Het droge voorjaar en de natte zomer zijn de oorzaken van de mindere oogst’, aldus Jaap Haanstra, voorzitter van de vakgroep Akkerbouw van de land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland in De Telegraaf. In de rest van Europa laat de oogstopbrengst een wisselend beeld zien. Of een bruin brood duurder wordt, is dus de vraag.

Broden
Het Nederlandse graan wordt overigens weinig gebruikt om brood van te bakken. Het komt vooral in veevoer terecht. De broden in ons land worden vooral gemaakt van graan uit Frankrijk, Duitsland en Engeland. In Frankrijk zal de oogst iets lager liggen. In Duitsland zijn de ramingen dat er wat meer graan van het land wordt gehaald in vergelijking met vorig jaar. De verwachting is dan ook dat er genoeg grondstoffen zullen zijn voor brood.

En hoewel de Nederlandse boeren dus wat minder oogsten, is de kans groot dat ze qua inkomsten wel iets beter uit zijn. Lag de graanprijs een paar jaar geleden nog op 120 tot 130 euro per ton, nu wordt 180 euro per ton gevangen.
 

Reageer op dit artikel