nieuws

‘Publiceren boevenfoto niet altijd beboet

Nieuws

DEN HAAG – Ondernemers die foto’s of camerabeelden van winkeldieven en overvallers op internet plaatsen, zullen daar niet altijd een boete voor krijgen. Dat schrijft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer, meldt De Telegraaf.

‘Publiceren boevenfoto niet altijd beboet

DEN HAAG – Ondernemers die foto’s of camerabeelden van winkeldieven en overvallers op internet plaatsen, zullen daar niet altijd een boete voor krijgen. Dat schrijft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer, meldt De Telegraaf.

Het College Bescherming Persoonsgegevens meldde vorige week dat een wet in de maak is die tot gevolg heeft dat winkeliers die beelden van daders online zetten, een boete tot maar liefst €25.000 kunnen krijgen. Dit zorgde voor veel onrust en kritiek van onder meer CDA en PVV.

Factoren
De minister zegt in een reactie dat een bestuursorgaan altijd rekening moet houden met onder meer de ernst van de overtreding en de mate van verwijtbaarheid. ‘Dat kan onder omstandigheden ook met zich meebrengen dat er geen boete wordt opgelegd.’

Praktijk
Opstelten verwacht derhalve dat in de praktijk maar weinig boetes daadwerkelijk zullen worden opgelegd. En als dat wel gebeurt zullen ze laag zijn, voorspelt de bewindsman in zijn brief. ‘Vaker eisen betrokkenen een rectificatie, in combinatie met een dwangsom’, zo citeert De Telegraaf.

 

Reageer op dit artikel