nieuws

Machine voor kasteelgebak

Nieuws

DELFGAUW – Studenten Werktuigbouwkunde helpen John’s Gebak aan een machine om kasteelgebak te produceren.

DELFGAUW –  Studenten Werktuigbouwkunde helpen John’s Gebak aan een machine om kasteelgebak te produceren.

Eigenaar John Lengers besloot zich in 2007 te specialiseren in kasteelgebak (in diverse maten en allerlei smaken) onder de naam John’s Gebak. Het maken van kasteelgebak is veel handwerk. Lengers klopte bij Syntens aan om een idee om de productie van kasteelgebak te automatiseren.

Met het Ondernemersplatforms Kennisalliantie bracht Syntens John Lengers in contact met Rudy van der Meulen, docent van de Haagse Hogeschool (richting Technology, Innovation & Society). Hij legde het voor aan tweedejaarsstudenten Werktuigbouwkunde in Delft, vooral ook omdat het paste in het studieblok ‘Hygiënisch ontwerpen’. Tachtig studenten kregen de opdracht een machine te ontwikkelen om de cakejes machinaal in de marsepein te rollen om zo de productiecapaciteit te vertienvoudigen. Er werden acht groepjes geformeerd, dat resulteerde in tien ontwerpen voor de machine. De ultieme oplossing zit er – waarschijnlijk – nog niet tussen. Maar door wat onderdelen te combineren is er wel een kans dat de machine er komt.

Er werd wel één resultaat geboekt: een verbetering van het mes waarmee de cake van het gebak eenvoudiger te snijden is. De cake wordt ingevroren en is tijdens het snijden bevroren. Daarbij is er veel kracht nodig. Dankzij een soort hydraulische pers hoeft er nu veel minder kracht gezet te worden bij het snijden. De studenten gaan nu de haalbaarheid onderzoeken en bekijken of de ideeën van de verschillende groepen in de praktijk ook echt zullen werken.

 

Reageer op dit artikel