nieuws

Grondstoffen nekken CSM

Nieuws

DIEMEN – CSM, producent van melkzuur en leverancier van bakkerij-ingrediënten, heeft een zware eerste helft van het jaar achter de rug. De winst daalde fors, evenals het bedrijfsresultaat, door fors hogere grondstofprijzen. De focus voor de tweede helft is groei, aldus CSM bij de publicatie woensdag van de halfjaarcijfers.

Grondstoffen nekken CSM

DIEMEN – CSM, producent van melkzuur en leverancier van bakkerij-ingrediënten, heeft een zware eerste helft van het jaar achter de rug. De winst daalde fors, evenals het bedrijfsresultaat, door fors hogere grondstofprijzen. De focus voor de tweede helft is groei, aldus CSM bij de publicatie woensdag van de halfjaarcijfers.

De omzet bedroeg 1,52 miljard euro, tegen 1,41 miljard euro in de eerste helft van 2010. Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebita) kwam uit op 80,2 miljoen euro, gelijk aan de eerder uitgesproken verwachting van CSM. De nettowinst daalde fors, van 54,2 miljoen euro in de eerste 6 maanden van 2010 naar 29,9 miljoen euro nu. Analisten rekenden op inkomsten van 1,57 miljard euro en een nettowinst van 31 miljoen euro. De flink lagere cijfers zouden niet onverwacht moeten komen. Het bedrijf waarschuwde begin juli dat de winstgevendheid zwaar onder druk stond doordat het de gestegen kosten voor grondstoffen niet direct kon doorberekenen. Ook de zwakke dollar drukt de winstgevendheid.

Waldkorn-brood
Als gevolg van de hogere kosten, vraagt CSM ook meer geld voor zijn producten zoals Waldkorn-brood en cakejes en koekjes. Die prijsverhoging raakte de volumes, met name in de Verenigde Staten waar sprake was van een daling van 5,3 procent. In Europa wist CSM de verkopen stabiel te houden. ‘We zien veelbelovende tekenen van het herstel van volumes nu de markt hogere prijzen accepteert’, aldus topman Gerard Hoetmer. CSM verwacht dan ook een langzaam herstel in het tweede halfjaar van de volumes.

CSM herhaalde de eerder al uitgesproken verwachting dat het aangepaste bedrijfsresultaat (ebita) in de tweede helft van het jaar op een vergelijkbaar niveau zal uitkomen met die van de tweede helft van 2010. Toen stond er een bedrag van 112 miljoen euro in de boeken.Het dividendbeleid blijft gehandhaafd, aldus CSM.

 

Reageer op dit artikel