nieuws

‘Duits Brood op de Unescolijst

Nieuws

BERLIJN – Als het aan de Duitse bakkersvereniging ligt, moet Duits brood door de Unesco als ‘immaterieel werelderfgoed’ erkend worden – een categorie die sinds 2003 bestaat.

‘Duits Brood op de Unescolijst

BERLIJN – Als het aan de Duitse bakkersvereniging ligt, moet Duits brood door de Unesco als ‘immaterieel werelderfgoed’ erkend worden – een categorie die sinds 2003 bestaat.

Op 1 september presenteert de vereniging daarom het eerste Duitse ‘broodregister’ aan de wereld, volgend jaar gevolgd door de aanvraag, aldus bakker Karsten Berning in De Volkskrant. In eerste instantie stonden de Duitse bakkers wat sceptisch tegenover de aanvraag van de bakkersbond. Maar nu is de belangstelling groot. Het bekende aantal broodsoorten stond eerst op driehonderd, op het nieuwe onlinebroodregister zijn nu al rond de duizend soorten aangedragen.

De broodcultuur in Duitsland is al erg oud. De bakkers hebben al menig crises overleefd,. Maar er zijn wel zorgen: over de regeldrift van de EU, de gevaren van de globalisering, en de vrees dat de loyaliteit van de Duitsers voor de eigen tradities wellicht niet altijd zo groot zal blijven. Bovendien speelt de zoutdiscussie ook in Duitsland. Door de aanvraag bij de Unesco hoopt men ook dat de bemoeienissen uit ‘Brussel’ worden teruggedrongen. Al wil de Duitse bakkersbond geen regel dat aan bestaande broodsoorten niets meer veranderd mag worden. Het wil vooral de creativiteit van de Duitse bakker beschermen.

Broodregister
In het officiële broodregister zijn nu al rond de duizend broodsoorten opgenomen. Vooral regionale broden zijn aan de lijst toevertrouwd.  Er wordt op de lijst onderscheid gemaakt tussen zuurdesem- en niet-zuurdesembrood, en tussen rogge-, spelt-, tarwe-, meergranenbroden en gemengdegraansoortbroden. Als typisch Duits worden stevige volkorenbroden, in allerlei varianten, gezien. Het is vooral gebakken op basis van zuurdesem en rogge.

 

Reageer op dit artikel